Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія надасть до 5 мільйонів євро на боротьбу із пташиним грипом у сусідніх з ЄС державах, у тому числі в Україні.


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Єврокомісія виділить 80 мільйонів євро на боротьбу із пташиним грипом, у тому числі 5 мільйонів отримає Україна та інші, сусідні з ЄС держави. Про це повідомила сьогодні Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер.

Єврокомісія офіційно оголосить про виділення коштів наступного тижня, коли на конференції в Пекіні представники більше ніж 90 країн і 25 міжнародних організацій говоритимуть, як протистояти дедалі більшій загрозі пташиного грипу. Нині смертоносна хвороба наблизилася до кордонів Євросоюзу, адже випадки пташиного грипу були зафіксовані в державах, що межують із ЄС, - в Україні, Росії, Румунії, Хорватії та Туреччині. У Брюсселі стривожені поширенням хвороби й готові надати кошти на боротьбу з нею. Більшу частину допомоги отримають Південно-східна Азія, Африка й Карибський регіон.

Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер повідомила, що східноєвропейські держави, в тому числі і Україна, отримають від Єврокомісії 5 мільйонів євро, таку ж суму буде надано країнам Центральної Азії. Окрім того, додаткові кошти виділятимуть також країни-члени Євросоюзу. Говорить Комісар ЄС Ферреро-Вальднер:

“Ми надаємо гроші, якщо виникають проблеми, якщо потрібна наша допомога. Ці кошти виділені на боротьбу із пташиним грипом”.

За її словами, попередити поширення хвороби набагато краще, ніж її лікувати. Представниця Єврокомісії нагадала, що нині пташиний грип становить загрозу не тільки здоров”ю людей, але й економічному зростанню країн. У наступні три роки на протистояння пташиному грипу може знадобитися півтора мільярда доларів, повідомила Ферреро-Вальднер.

Комісар ЄС із питань здоров”я Маркос Кіпріану заявив, що Євросоюз хоче попередити спалахи хвороби, яка може перекинутися на людей. За його словами, чим більше держава, тим важче їй боротися із пташиним грипом. Говорить Комісар ЄС Кіпріану:

“Спостереження і уважний контроль є дуже важливими, і я розумію, що не завжди легко це робити у сільській місцевості та на прикордонні великих держав. Існують об’єктивні причини, чому таку роботу проводити важко”.

Від вірусу пташиного грипу у світі загинуло близько 80 осіб, переважно у південно-східній Азії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG