Доступність посилання

ТОП новини

ЄС оголосив про відкриття першого табору для біженців в Африці. Створення подібного центру Євросоюз планує і в Україні.


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Міністри внутрішніх справ Євросоюзу вирішили відкрити у Танзанії табір для африканських біженців, аби захистити країни ЄС від напливу нелегальних мігрантів. На створення так званого “центру захисту” виділено 4 мільйони євро. Євросоюз також замислюється над відкриттям табору для біженців на території України. Однак, проти такої ідеї раніше однозначно висловилося керівництво Мінізтерства закордонних справ України.

Біженці з таких неблагополучних країн, як Конго, Руанда чи Бурунді, потраплятимуть до спеціального центру в Танзанії, який буде створено на гроші ЄС. Таким чином Євросоюз хоче уникнути напливу мігрантів з третіх країн. Франція запропонувала відкрити ще один табір для шукачів притулку з Північної Африки. Європа також планує відкрити спеціальні табори для біженців в Україні, Молдові й Білорусі. Нагадаю, що Київ виступив категорично проти створення таких центрів. Заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко заявив минулого року, що потрібно зміцнювати кордон на Сході України, аби нелегали не потрапляли в Україну взагалі. За його словами, не можна допустити, щоб Україна стала відстійником для нелегальних елементів.

Але наразі Європа не відмовляється від створення так званих центрів захисту. У таких таборах мігранти отримають дах над головою та медичний догляд, але їм доведеться забути про надію на краще життя в Європі. Лізе Прокоп, міністр внутрішніх справ Австрії, яка головує в Євросоюзі, наполягає, що в центрах для нелегалів не буде надаватися політичний притулок. Після рішення чиновників Євросоюзу та ООН, мігрантів відправлятимуть або додому, або в сусідні країни. Незабаром Комісар ЄС з юстиції і внутрішніх справ Франко Фраттіні складе лист “безпечних країн”, в які нелегали можуть повертатися без побоювань за власну безпеку.

Високопоставлений австрійський дипломат сказав радіо “Свобода”, що центри для нелегалів потрібні й для того, аби уникнути смерті багатьох людей, які гинуть, перетинаючи Середземне море на непристосованих для цього човнах. Він уважає табори більш гуманними, ніж нинішнє поводження з мігрантами, яких у Євросоюзі зазвичай забирають з човнів і негайно відправляють додому літаком. Дипломат зауважив, що Євросоюзу потрібна єдина процедура надання притулку. Перший крок до цього було зроблено сьогодні у Відні, коли міністри внутрішніх справ країн ЄС погодилися обмінюватися даними щодо шукачів притулку. Таким чином, якщо в наданні притулку в одній державі Євросоюзу людині відмовили, вона не зможе звертатися із таким же проханням до іншої країни ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG