Доступність посилання

ТОП новини

Про Плутон, крижану карликову планету, яка незабаром перестане бути загадкою.


Людмила Ваннек Прага, 16 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Що ми знаємо про Плутон – маленьку крижану планету, віддалену від Землі на п’ять мільярдів кілометрів?

Досі Плутон – це єдина планета на далекій зовнішній орбіті сонячної системи, котру людство ще ніколи не досліджувало. Але від вівторка ситуація зміниться. Адже саме на 17 січня американське космічне агенство НАСА запланувало місію, котра і має на меті дослідити цю загадкову планету. Учені кажуть, що місія, яка обійдеться, між іншим, у понад півмільярда доларів, має надзвичайне наукове значення, бо вона допоможе знайти відповіді на безліч відкритих запитань. А як багато знаєте про Плутон Ви?

Ось деякі з відповідей киян на це запитання:

- "Що я знаю про планету Плутон? Ну... що вона більша в декілька разів від Землі... - Найменша планета! - Обертається 32 рази навколо Сонця 32 роки, точно!"

До того, що кажуть кияни, додам те, що прочитала в інтернеті:

"Плутон – дев’ята планета від Сонця. Вона складається, в основному, з каменю і льоду. Лід на поверхні Плутона - зі замерзлого метану й азоту з домішками вуглекислого газу".

А ще те, що Плутон має три супутники, а один із них називається Харон. І що Плутон у грецькій міфології – бог підземного світу.

Можливо з новою місією НАСА моя поінформованість про Плутон дещо зміниться. А дещо дізнаюсь від Алана Стерна - провідного дослідника НАСА :

"Це вершина, так званий Еверест планетарного дослідження. Ми вирушаємо до самісінької межі Сонячної системи, щоб вивчити зовсім новий тип об''єкту, так званої крижаної карликової планети".

Команда Алана Стерна переконана, що вони можуть скористатися зручним моментом, запустивши корабель між 17 січня і 1-м лютого. У цьому випадку "New Horyzons" пролетить мимо Юпітера у 2007-му році, скористається потужним гравітаційним полем цієї планети, щоб набрати собі додаткової швидкості і тоді, лише у 2015-му році, досягне Плутона. Отже, щоб подолати відстань до Плутона і розпочати демонстраційний політ цієї планети, треба цілих 10 років.

І це попри те, що корабель "New Horyzons" - найшвидший з усіх кораблів.

Але чому виник інтерес до такої маленької і такої віддаленої від нас планети?

На це запитання відповідає Ендрю Коутс - вчений з космічної лабораторії Mullard, з Університетського коледжу Лондона:

"Йдеться про те, щоб зрозуміти, на що планети схожі, зрозуміти більше про Землю, в товаристві яких планет перебуває Земля в сонячній системі. Плутон особливо не схожий на інші планети у зовнішній сонячній системі. Інші – Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун - вони всі величезні газоутворені планети; Плутон, як крижане тіло, є зовсім іншим".

Планету Плутон виявили тільки 75 років тому. Тоді й виникли дебати, чи взагалі його можна називати планетою, адже він такий маленький, навіть менший за Місяць!

Якщо б якісь умови перешкодили старту 17 січня і довелось би летіти між 2 і 14 лютого, то маршрут мав би бути зовсім іншим, політ тривав би довше і досягнути Плутона вдалося б тільки між 2016 і 2020-м роками. І тоді б з відповідями на запитання про цю планету довелось би трохи почекати.

(Знову голоси киян:)

" - Це, наскільки я пам’ятаю, третя чи четверта планета, починаючи від Сонця. Дуже гарні кільця довкола неї.

- Ха-ха! Я знаю, що така планета є, існує, але більше я вам нічого не скажу! Ха-ха!"

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG