Доступність посилання

ТОП новини

Карпатське містечко Яремча планує прийняти цього року 500 тисяч туристів.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 10 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - За темпами розвитку туристичного бізнесу в карпатському містечку Яремчі на Івано-Франківщині можуть робити висновки, наскільки перспективним є розвиток рекреаційної сфери в регіоні. Мер Яремчі заявляє, що порівняно з минулими роками місто планує прийняти рекордну кількість відпочивальників.

Карпатське місто Яремча є одним з найвідоміших туристичних брендів Прикарпаття. Місцева влада, зважаючи на те, скільки відпочивальників відвідує Яремчу, значною мірою робить висновок про те, наскільки успішним є розвиток туристичного бізнесу на Івано-Франківщині. Міський голова Яремчі Микола Палійчук заявляє, що основною метою Яремчі є надання місту вигляду європейського курорту та розвиток туристичної інфраструктури, а також приватних зелених господарств.

Для того щоб власники приватних садиб не працювали в тіні, в Яремчі встановлено для них мінімальні податкові ставки, оскільки, за словами Миколи Палійчука, туристичний бізнес через тиск з боку податкової служби в минулі роки не надто прагнув легалізуватися:

„Багато просто працювало в тіні. Ми зробили мінімальну ставку – 20 гривень для зеленого туризму, плюс десять гривень за кожного найманого працівника. Відразу ми зараз маємо більше аніж сто приватних садиб зареєстрованих, плюс кожен має найманих працівників”.

Мер Яремчі стверджує, що виважена муніципальна та податкова політика заохочує людей брати кредити і приймати туристів у власних господарствах:

„В Яремчі були зареєстровані 700 приватних підприємців, а зараз уже більше аніж півтори тисячі, себто ставки податку для зеленого туризму невеликі, але за рахунок легалізації ми набираємо більше наповнення бюджету”.

Загалом зелені господарства та великі відпочинкові комплекси дають до бюджету невеликої Яремчі шість з половиною мільйонів гривень загальних фінансових надходжень. Микола Палійчук наголошує, що розвиток туристичної інфраструктури, покращення рівня обслуговування заохочує людей приїжджати до Яремчі. Для порівняння: 2001 року місто відвідало лише 40 тисяч туристів. Цього ж року в Яремчі планують прийняти не менше ніж півмільйона відпочивальників. Основною причиною успіху в розвитку міста міський голова вважає:

„Чому я вважаю, що Яремча успішно розвивається? Тому що ми не заважаємо людям, ми, можливо, не можемо допомогти, але ми не заважаємо”.

Микола Палійчук водночас зауважує, що ті проблеми, які зараз стоять перед міською владою в місті Яремчі, характерні для інших гірських сіл та містечок Прикарпаття. Передовсім це відсутність чітких законодавчих правил, які б регулювали розвиток туристичної інфраструктури та приватного бізнесу. Але, незважаючи на це, туризм у Яремчі і в регіоні загалом розвивається. Відпочити на Івано-Франківщину щороку приїжджає все більше людей не лише з України, але й з-за кордону.
XS
SM
MD
LG