Доступність посилання

ТОП новини

Енергетична залежність та конституційна реформа підривають українську державність – огляд преси.


Марія Щур Прага, 16 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Енергетична залежність від Росії та конституційна реформа підривають українську державність – такі теми коментарів західної преси про події в Україні. На думку оглядачів, український політикум не готовий до передачі влади до парламенту, в якому домінують приватні комерційні інтереси і який надто залежний від впливу Москви. З огляду на останні події навколо газових угод оглядачі роблять висновок, що вплив Москви в Україні знову зростає.

Росія не полишила бажання контролювати Україну, і українські політики лише полегшують їй цю задачу, переконаний автор редакційного коментаря в британському діловому щоденнику Financial Times. Росія ненавидить свободи, які уособлює президент Ющенко, а тому навіть була готова пожертвувати своєю репутацією головного газопостачальника в Європі, аби лиш покарати Україну, вважає оглядач Financial Times.

Політична реформа, яка теоретично мала б підсилити українську демократію тим, що зменшує ймовірність появи авторитарного лідера, насправді відбирає владу у президента Ющенка, єдиної людини, яка могла об’єднати українські демократичні сили. Ця реформа передає владу до парламенту, який загруз у корупції та власних інтересах і яким легко маніпулює Кремль, пояснює свою точку зору Financial Times.

Енергетичну залежність від Росії можна було б подолати, якби в Україні був міцний далекоглядний уряд, який би міг підтримати будівництво газогонів з Центральної Азії в обхід Росії. Але, з огляду на склад майбутнього парламенту, така перспектива виглядає сумнівною, продовжує тему часопис Economist.

Німецьку пресу непокоїть бажання України шукати порятунку від енергетичної залежності від Росії у розвитку атомної енергетики. Кореспондент головної ділової газети Німеччини Handelsblatt нагадує, що плани створити власний центр збагачення урану ( досі Україна вивозить його для збагачення до Росії) можуть викликати негативну реакцію Заходу. Оскільки збагачений уран є також компонентом ядерної зброї, міжнародна спільнота критично ставиться до подібних проектів, як це можна побачити зараз на прикладі Ірану.

Іронія долі, на думку кореспондента газети Züddeutsche Zeitung, полягає у тому, що саме Україна, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи, тепер змушена звертатися до атомної енергетики як до запоруки своєї незалежності та демократії. Заява українського президента про необхідність побудови замкненого циклу виробництва ядерної енергії в Україні співзвучна вже раніше проголошеним намірам українських сусідів у Балтійському регіоні, які, за словами німецького журналіста, бояться атома менше, ніж Москви.

З огляду на це, німецькі та британські коментатори заклопотані питанням, що ж має робити у цій ситуації Захід. На думку німецького журналіста з Züddeutsche Zeitung, якщо Кремль поверне під контроль частину колишньої Радянської імперії, він зможе тиснути на своїх колишніх партнерів по східному блоку. Тому ЄС повинен придумати якийсь спосіб підтримати українську демократію та вписати її у загальноєвропейську концепцію. Натомість автор редакційного коментаря з Financial Times вважає, що Європа хоча і могла б зробити більше для України, наприклад, дати Україні позитивний сигнал надією на членство, все ж має залишити справу побудови демократії в Україні самим українцям. Вони зуміли перемогти у Помаранчевій революції завдяки, переважно, власним зусиллям, тож їм належить і відстояти її завоювання, вважає британська газета.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG