Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари знову вимагають землі.


Володимир Притула Симферополь, 16 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Симферополі сьогодні пройшли масові акції протесту кримських татар. Вони вимагали виділення їм землі для будівництва індивідуального житла у Симферополі. Учасники мітингів стверджували, що їхні права та інтересі і далі ігноруються кримською владою.

Акція кримських татар під стінами Верховної Ради автономії традиційно розпочинається із молитви, але цього разу на мітинг прийшли не кілька сотень, а кілька тисяч репатріантів із Симферополя і передмість. Усі вони вимагають одного – землі. Каже Ісмаїл – один з учасників акції протесту: “Земля у місті як не вирішувалася, так і не вирішується. Землі у Симферополі багато. Землі вистачає, щоб вирішити проблеми і репатріантів, і інших, але проблема не вирішується. От учора ми говорили з депутатами і вони кажуть – землі немає! Але ми знаємо: згідно з планом розвитку міста земля є. Через це люди і збираються, не задоволені владою і такими фактами. Вони що – всю землю продаватимуть, чи що?”, - обурений один з учасників акції протесту.

Інший активіст, Рустем, каже, що в Симферополі до трьох з половиною тисяч родин репатріантів гостро потребують житла. За його словами, влада свідомо і целеспрямовано обмежувала притік кримських татар до адміністративного центру автономії, блокувала виділення їм тут землі для індивідуального будівництва. Саме тому зараз частка кримськотатарського населення у Симферополі лише 8%, тоді як в середньому по Криму – 14. Рустем-ага продовжує: “Нагнітали обстановку, не прописували, стримували купівлю житла, не виділяли квартир. Сьогодні це все вихлюпнулося у таке ось народне незадоволення”, - заявив Рустем-ага, один з активістів на акції протесту біля стін кримського парламенту.

Учасники мітингу ухвалили звернення до спікера парламенту автономії Бориса Дейча. У зверненні репатріанти закликали голову Верховної Ради автономії взяти під свій контроль розв’язання проблем наділення кримських татар землею у Симферополі та інших регіонах Криму.

Від стін кримського парламенту учасники акції перейшди до міської ради, де звинувалили симферопольську владу у лобіюванні інтересів наближених до неї комерційних структур та ігноруванні прав репатріантів: “У ситуації, що зараз склалася у місті, винна міська влада. Зрозуміло, що чиновники, переслідуючи свої певні цілі, готові перетворити Крим у вогнище розбрату і міжнаціональної дестабілізації”, - заявила одна з учасниць сьогоднішніх акцій протесту кримських татар.

Ні керівники Верховної Ради Криму, ні керівники міської ради Симферополя не коментують вимоги учасників цих мітингів. Тим часом у Меджлісі кримськотатарського народу відзначили, що подібна ситуація з виділенням землі репатріантам склалася у більшості приморських населених пунктів півострова. Якщо ж ситуацію не змінити – можливий соціальний вибух.
XS
SM
MD
LG