Доступність посилання

ТОП новини

До України приходить іще одна фірма з Польщі.


Єва Поштар Варшава, 16 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Усе нові польські фірми відкривають свої представництва в Україні. Хоч зараз не видно різкого зростання польських інвестицій, як це було два-три роки тому, польські бізнесмени говорять про сприятливий інвестиційний клімат. У грудні в Харкові виникло представництво чергової польської фірми, яка високо оцінила інженерські кадри військово-промислового комплексу Східної України.

Усе почалося декілька років тому, коли в Зеленy Горy, місто, що на заході Польщі, поблизу кордону з Німеччиною, прибули "за хлібом" десять українських інженерів. Вони почали працювати тут у представництві відомої серед фахівців фірми електроніки ADB (Advanced Digital Broadcast). Ця фірма постачає цифрові системи для цифрового телебачення, системи для виробників електроніки, декодери для супутникового телебачення. Центр управління фірми розташований у Женеві в Швейцарії, а відділення існують по всьому світі.

Симпатії до України і українців у представництві фірми в Зеленій Горі зросли після того, як керівництво фірми ADB переконалося, що українські інженери – дуже добрі фахівці й працівники. Окрім того, один із керівників фірми вчився в Києві та знає, що Україна має великий інтелектуальний потенціал. Це, між іншим, призвело до створення у грудні в Харкові нового самостійного відділення фірми ADB.

Адам Бінішкєвіч, директор в організаційних справах ADB-Польща, сказав для "Радіо Свобода":

“У Польщі витрати на бізнес щораз більші. Ніде правди діти – економічні аргументи були вагомі. Відомо, що польські інженери в Зеленій Горі не отримують таких грошей, як інженер-німець у своїй країні. Це очевидно. Вартість життя в Польщі менша, як там. Це можна порівняти з Україною – і це нас підштовхувало в той бік. Але я би хотів відразу застерегти: ми не маємо наміру чинити там жодної дискримінації. Там дешевше, працівники дешевші, і ми хочемо чесно платити працівникам – так, як ведеться у Харкові. Бо знаємо, що навіть між Харковом і Києвом є різниця в зарплаті”.

Директором відділення ADB Ukraina став один із професорів Харківського національного університету радіоелектроніки. До кінця цього року фірма має прийняти на роботу 40 висококваліфікованих працівників. Зараз над новими розробками працює вже 10 українських комп’ютерників.

В Україні існує майже тисяча польських фірм. Віце-голова Польсько-української господарчої палати Пйотр Ґудзовський сказав "Радіо Свобода", що він бачить в Україні щораз кращу ситуацію для розвитку закордонних інвестицій:

“Коли йдеться про клімат, то якщо взяти до уваги те, що Україна тепер більш варта довіри, її шлях розвитку економіки можна передбачити – тому клімат набагато кращий. Не можу сказати, що більше польських фірм увійде до України – так уже є. Щораз більше фірм має партнерів - якщо не має представництва, то переносить туди виробництво”.

Згідно з останніми даними, з середини минулого року Польща була сьомим європейським інвестором в Україні. Хоча, за статистикою, бізнес родом із Польщі в Україні далеко ще позаду за американським чи західноєвропейським.

Але український ринок приваблює польські фірми, які весь час шукають нових клієнтів. Ці фірми знають, що на Заході важко пробитися – надто велика конкуренція. Якщо ми не займемо місце, не будемо перші, на нього прийдуть багатші з Західної Європи, говорили нам польські бізнесмени.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG