Доступність посилання

ТОП новини

Про партії і блоки в Криму.


Володимир Притула Симферополь, 17 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Офіційно виборча кампанія до кримського парламенту розпочалася за кілька днів до Нового року, але регіональні парторганізації ще у роздумах про блокування. Тож виборчі блоки в автономії – все ще у стадії формування.

Першими про створення виборчого об’єднання в Криму заявили прибічники екс-прем’єра автономії, народного депутата України Валерія Горбатова, який має серйозний вплив у низці сільських районів півострова. Кілька політичних партій, про які раніше в Криму ніхто не чув, створили виборчий блок “Наш Крим”, офіційно, таким чином, розколовши пропрезидентський табір в автономії. Правда, ще раніше від нього відкололися прибічники Юлії Тимошенко.

На початку осені у керівництві кримської організації партії “Батьківщина” став лідер громадського комітету “Прозора влада”, депутат Кримського парламенту Андрій Сенченко, який потім очолив кримський Блок Юлії Тимошенко. Така зміна, на думку місцевих спостерігачів, розширила електоральне поле БЮТівців, оскільки “Прозора влада” уже тривалий час проводила популярні соціальні програми, зокрема, під назвою “Справедлива пенсія”.

Народний союз “Наша Україна” все ще продовжує переговори і консультації зі своїми союзниками про створення блоку. Але про самостійну участь у виборах уже заявила кримська організація Народного Руху України, яка уклала політичну угоду з Меджлісом кримськотатарського народу, віддавши йому 8 місць із кожної десятки виборчого списку. Конкуренцію цьому альянсу складе “Кримськотатарський блок”, офіційно створений двома дрібними і маловідомими в регіоні партіями, а неофіційно – колишнім віце-прем’єром кримського уряду і колишнім членом Партії регіонів Едіпом Гафаровим. Блок досить грошовитий, але чиї це гроші – не відомо, за неофіційними даними, за паном Гафаровим усе ж видніються донецькі терикони.

Від Народного союзу “Наша Україна” відійла і місцева організація Християнсько-демократичного Союзу, яка приєдналася до Кримського Народного блоку Литвина. Водночас, місцеві соратники спікера українського парламенту відмовили ще одному екс-прем’єру Криму Сергію Куницину. Він був змушений створювати власне виборче об’єднання – Блок Сергія Куницина. До нього увійшли кримські організації НДП, Демпартії і Партії державного нейтралітету України.

У стадії формування залишається місцеві блоки “Не так!”, “За Союз!” і “Народний блок Костенка-Плюща”. А от кримські “регіонали” і Російський блок уже створили виборче об’єднання “Блок за Януковича” і сподіваються зібрати в автономії найбільше голосів. Заперечує це і про конкуренцію “БзЯ” заявляє лідер кримських комуністів Леонід Грач. Сьогодні його прес-служба повідомила про створення в Криму “Лівого фронту”, до складу якого увійшли республіканська організація Комуністичної партії України і 16 громадських об’єднань – крім комсомолу, переважно, ветеранських. Але, як відзначають місцеві спостерігачі, цей блок поки що не підтримала жодна політична партія, тож на вибори до Верховної Ради АРК кримській організації КПУ, очевидно, доведеться іти самостійно.
XS
SM
MD
LG