Доступність посилання

ТОП новини

День Мартіна Лютера Кінга – свято, яке досі викликає суперечки у США.


Сергій Куделя Вашингтон, 16 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні у Сполучених Штатах відзначають день Мартіна Лютера Кінга –легендарного американського громадського лідера та лавреата Нобелівської премії миру, який у 60-х роках очолив боротьбу чорношкірих США за свої права. Рішення відзначати день народження Кінга як національне свято було ухвалено Конгресом США двадцять три роки тому. Але як тоді, так і зараз, у США залишаються противники цього свята, та самої постаті Мартіна Лютера Кінга. Про історію встановлення цього свята та про його значення для американців розповідає наш кореспондент.

“Я мрію, що четверо моїх дітей будуть жити у державі, в якій про них будуть судити не за кольором їхньої шкіри, а за сутністю їхнього характеру .”

Мартін Лютер Кінг виступив з цією історичною промовою у Вашингтоні у серпні 63 року, під час маршу чорношікрих на захист своїх прав. Через п’ять років Кінг був вбитий білим расистом у Мемфісі. А ще через п’ятнадцять років президент США Рональда Рейган підписав указ про відзначення кожного третього понеділка січня як національного свята – Дня Мартіна Лютера Кінга. Однак, цьому рішенню передувала багаторічна боротьба прихильників Кінга та афро-американської громади США за встановлення свята на його честь.

Противники Кінга серед політиків у Конгресі США нагадували про його зв’язки із комуністичними організаціями Америки, та стверджуали, що створення національного свята імені Кінга було б надто великою пошаною для чорношкірого пастора. Адже, до цього часу у США відзначали лише два національних свята пов’язаних із особистосями – День Колумба та День Президентів на уродини Джорджа Вашингтона. Однак, із приєднанням до кампанії відомих поп-зірок – Стіві Вандера, Дайани Рос та Білла Косбі – рух за встановлення Дня Кінга набув масовості, і американська політична еліта підкорилася суспільному тиску. Хоча декілька десятків сенаторів і конгресменів все ж голосували проти створення такого свята. Серед них – і теперішній віце-президент США Дік Чейні.

Як говорить в інтерв’ю Радіо Свобода автор біографічного фільму про Кінга Джон Волтон, у США досі деякі приватні компанії на визнають цього свята і зобов’язують своїх працівникиів виходити на роботу. Він вважає, що це частково викликано все ще існуючим у США расизмом:

“Расизм все ще існує в Америці. Він існує не стільки у відвертих формах, скільки у прихованих. Надавати чорношкірій людині найвище вшанування, яке можливе в Америці, для багатьох людей все ще некомфортно. Але мені приємно, що все більше людей, які не є Афро-Американцями, прводять цей день у роздумах та дізнаються про доктора Кінга і про рух за громадянські права, та використовують їхні принципи в Америці чи в інших державах світу.”

Сьогодні день Мартіна Лютера Кінга у США відзначають як день боротьби за свободу пригнічених та мирне співіснування народів у світі. У цей день громадські активісти виступають проти війни в Іраку та політики Адміністрації Буша, лідери етнічних меньшин проводять мітинги на захист своїх прав, а місцеві поети у Вашингтоні читають вірші, про знедолених в Америці і в цілому світі:

“Я почув стогін з Боснії, де знайшли масове захоронення дітей та жінок. Вони називають це етнічною чисткою. І я почув голос: “Чому ти не врятував мене?” Я виключив телевізор, не хотів цього бачити… І тут у США в’язниці переповнені молодими чорношкірими. І вони кричать до мене: “Брате, брате, Почуй мій голос, звільни мене!” А ми кажемо: “Замовкни, негре, я не можу визволити тебе.” І ми чули цей стогін раніше, з таборів Освенцима, Бухенвальду та Дахау. І вони кричали до мене: “Чому ти не врятував мене, ти міг мене врятувати. Невже ти не брате мій?” А ми казали: “Замовкни, єврею, не допоможу я тобі.” І ми повернулися спиною. А чи почуєте ви стогін свого народу, коли він просить: “Врятуй і звільни мене!”

Відповідь на це запитання американці знаходть зокрема і в промовах самого Мартіна Лютера Кінга, який говорив: “Наприкінці шляху, ми пам’ятатимемо не слова своїх ворогів, а мовчання своїх друзів.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG