Доступність посилання

ТОП новини

Вплив Януковича зростає: огляд західної преси.


Мар’яна Драч Прага, 18 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Оглядачі за кордоном звертають увагу на зміцнення в Україні політичних позицій Віктора Януковича. Американська газета "The New York Times" не виключає, що він може стати наступним прем''єром. Як спостерігачі пояснюють таку тенденцію і чого очікують далі у внутрішній і зовнішній політиці України?

"Свобода від впливу Кремля була одним із наріжних каменів Помаранчевої революції. Втім, політик, який набирає очки перед ключовими парламентськими виборами, хоче щоб його держава зблизилася з Росією, яка нещодавно посеред зими відключила українцям газ." Так пише про збільшення рейтингу Віктора Януковича американська газета "The Chicago Tribune". На її думку, Янукович, який програв минулорічні президентські вибори, зміг знову зміцнити позиції через хаос у Помаранчевому таборі.

Через запеклу боротьбу між прихильниками Ющенка і Тимошенко та занепад економіки, на задній план відійшли драматичні зміни, які сталися в Україні за рік, що минув. Українці тепер мають доступ до вільної преси, але від першого року президентства Ющенка люди очікували значно більшого, зауважують спостерігачі.

Американська газета "The New York Times" пояснює зміцнення позицій Януковича не стільки його успіхами, скільки провалами Ющенка. Через це донецький політик тепер щонайменше відіграватиме вирішальну роль у виборі нового прем''єра України, який матиме більше повноважень. Не виключено, що Віктор Янукович навіть сам може стати керівником українського уряду й розділить владу зі своїм запеклим суперником, веде далі "The New York Times".

Якщо ж промосковська опозиція здобуде більшість у Верховній Раді та сформує уряд, то Україну може очікувати нестабільність, це вже прогноз британського аналітичного видання "Jane''s". Майбутнє України може нагадувати політичні потрясіння, які мали місце в державі перед схваленням Конституції 10 років тому.

Британські оглядачі вважають, що шанс возз''єднання Помаранчевої коаліції після березневих виборів до Верховної Ради далі існує, у складі "Народного Союзу Наша Україна," Тимошенко, соціалістів та Литвина. За іншим сценарієм, Ющенко і Тимошенко таки не зможуть домовитися і тоді, за оцінкою "Jane''s", коаліцію створять "Народний Союз Наша Україна" з Партією Регіонів.

У зовнішній політиці британські спостерігачі очікують, що цього року Україна таки вступить до Світової організації торгівлі, випередивши Росію. Якщо ж влада прозоро проведе вибори, то наприкінці 2006-го року Україну запросять до тіснішої інтеграції в НАТО. Після газового конфлікту, вірогідно, що Адміністрація Буша активніше підтримуватиме таке зближення. Знову ж таки, зокрема, через жорстку позицію Москви у газовому питанні аналітики очікують, що цього року Україна практично не братиме участі в СНД.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG