Доступність посилання

ТОП новини

День Автономної Республіки Крим.


Володимир Притула Симферополь, 20 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Криму сьогодні відзначають 15-ту річницю проведення референдуму про відновлення на півострові автономії. Тут оголошено офіційне свято – День Автономної Республіки Крим. І з цієї нагоди у Симферополі пройшли два мітинги – “регіоналів” і комуністів.

Давно небачений у Симферополі п’ятнадцятиградусний мороз усе ж не злякав близько тисячі прихильників Партії регіонів, які прийшли до стін Верховної Ради Криму послухати свого кумира – Віктора Януковича. Лідер “регіоналів” привітав прихильників з 15-ю річницею проведення референдуму, на підставі якого була відновлена кримська автономія. Він розпочав передвиборчий тур Кримом, тож говорив переважно про провали центральної влади, про свої наміри перемогти на парламентських виборах і закликав кримчан відстояти політреформу і підтримати парламент у його протистоянні з президентом. На мітингу також звучали заклики захистити кримську автономію від спроб “помаранчевої” влади її ліквідувати. Серед ораторів була і Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Ніна Карпачова. Щоб не замерзнути, “біло-блакитним” активістам довелося поскандувати “Янукович-Крим-перемога!”.

Мітинг "регіоналів"
Комуністи ж, які зібралися на свій мітинг на центральному майдані Симферополя, грілися під партійну музику: “Комуністи Криму, комуністи Криму – за свободу, за правду, за щастя людей!..” На їхній мітинг з нагоди річниці референдуму прийшло менше людей, аніж до “регіоналів”, але там теж лунала критика на адресу президента Віктора Ющенка та його уряду, а також звучали заклики до підтримки КПУ, яка “хоче захистити автономію Криму від націоналістів”. Виступаючи перед прихильниками, лідер кримських комуністів Леонід Грач назвав рішення кримчан 15-річної давнини “мудрим”, а статус автономії для Криму – “вкрай важливим”.

20 січня 1991 року на півострові пройшов Всекримський референдум, на який було винесене запитання: "Ви за відновлення Кримської АРСР як суб''єкта Союзу РСР та учасника союзного договору - так чи ні?". “Так” відповіли понад 93% учасників цього заходу. Водночас, кримські татари повсюдно бойкотували проведення референдуму.

Мітинг комуністів
Один з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пояснив чому: “Цей референдум проводився за вказівкою Москви, щоб не допустити повернення кримських татар на батьківщину та ускладнити вихід України зі складу Радянського Союзу, який тоді ще існував. Ми це розуміли. Крім того, більшість кримських татар на той час ще перебувала в депортації. До Криму вдалося повернутися лише 60 тисячам співвітчизників, це не їхня автономія” – вважає один з лідерів Меджлісу, член фракції “Наша Україна” в українському парламенті Рефат Чубаров.

Додам, що насправді сучасна кримська автономія була створена не у січні, коли святкується День АРК, а в лютому 1991 року, коли Верховна Рада УРСР ухвалила Закон про відновлення Кримської АРСР у складі Української РСР. Сьогодні з нагоди річниці референдуму у Симферополі відбулися також збори громадськості і
Мітинг "регіоналів"
партійно-господарського активу автономії, а також пройшли виставки, “круглі столи” і концерти.
XS
SM
MD
LG