Доступність посилання

ТОП новини

У четвер увечері над територією Угорщини розбився літак АН – 24, що належав збройним силам Словацької Республіки. На борту літака було 43 миротворців - всі, крім однієї людини, загинули.


Оксана Пеленська Прага, 20 січня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Військовий літак АН-24 вилетів з косовської Приштіни і мав у четвер увечері о 20.40 сісти в Кошицях у Словаччині. На борту було всього 43 людей, з них 28 миротворців, які в рамках ротації, виконавши свою місію в Косово, повертались додому, семеро осіб супроводу і восьмеро членів екіпажу. Всі громадяни Словаччини. Літак не долетів до цілі, як мовиться у повідомленні Словацького Пресового Агентства, він розбився об скалу висотою приблизно 800 метрів ще на території Угорщини, в 10 кілометрах від кордону зі Словаччиною. Загинуло 42 осіб. Спільній угорсько-словацькій рятувальній команді вдалось знайти тіла всіх 42 людей, вижила лише одна особа. Лікарі стверджують, що єдиний врятований чоловік має травму голови і нині перебуває в реанімаційному відділенні лікарні словацького міста Кошіце.

Рятувальні роботи ускладнювала погода – температура повітря мінус 17 градусів, сніг та обледеніння. Розповідає місцевий житель Дьйордь Мондреан:

Тут ми ходимо по розкиданих уламках літака, які розлетілися по всьому лісу. Це страшне видовище: щоразу натрапляєш на чиїсь особисті речі і на людські тіла… Нікому не бажаю таке побачити. А описати просто неможливо – на снігу видно відірвані від тулубів руки, ноги, голови, розсіяні на значній території. Конкретно я допомагав рятувальникам витягати шість людських тіл із потрощеного корпусу літака, ближче вже не могли наблизитися, бо подекуди в лісі розставлені поліцейські й військові кордони. Це випробування не для нервових.

Деякі очевидці свідчать, що літак летів доволі низько, а угорські диспетчери вказують на те, що на одному з радарів літак зник, проте можливо це сталось уже тоді, коли його перебрали словацькі диспетчери. Причину авіакатастрофи шукають фахівці - спеціальна комісія, яку призначено сьогодні вранці в Братиславі на надзвичайному засідання уряду. Говорить речник Міністерства оборони Словаччини Мартін Ковалік:

На місці аварії працює комісія, якою керує командувач Генерального штабу. Саме від нього ми тільки що довідались, що знайдені тіла всіх жертв катастрофи. У цю хвилину якось точніше визначати причину аварії було б вигадкою. Ми прагнемо точно знати, чи це була помилка пілота, чи це технічна вада, чи неправильне наведення літака, чи інші причини, які призвели до цієї дуже великої, найбільшої авіакатастрофи в історії Словацьких збройних сил.

Відомо, що літак АН-24 був вироблений у 1969 році, пройшов 5 генеральних ремонтів і у травні цього року мав бути списаний . Як повідомив речник словацького Міністерства оборони, віднайдена так звана чорна скринька і зараз слово за фахівцями. У Словаччині оголошена жалоба.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG