Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Країна Україна.


Київ, 23 січня 2006 року. На два українці - три гетьмани - так кажуть про націю, якій протягом багатьох віків мріялося про єдину та незалежну державу. Однак постійно українці знаходили яблуко розбрату, що і допомагало зовнішнім ворогам поділити України по-своєму. Тепер - вже за часів незалежності, двадцять другого січня ми відзначаємо день соборності - день, коли наші предки заявили про своє бажання жити в єдиній державі. Що це за свято - день соборності? Чи залишається ідея єдності - актуальною для сучасних українців? І які уроки нинішнім правителям може принести досвід, здобутий майже сто років тому? Досліджують Звуки життя – “Країна Україна” – з Надією Шерстюк.

Місто Фастів - можна вважати батьківщиною самої ідеї соборності україни. Саме тут і залізничному вагончику першого грудня тисяча дев’ятсот вісімнадцятого року керівники Західноукраїнської Народної республіки та Української народної республіки підписали Акт Злуки, а вже потім, через півтора місяці, для солідності, його урочисто оприлюднили на Софіївській площі в Києві. У вагончику, який береже пам’ять про ідею єдиної України побувала Леся Штогрин...

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Цього року свято соборності України в Києві на одному мітингу святкували українці з різними поглядами на національне питання... Чи навчила історія простих людей жити мирно зі своїми опонентами на одній території? На мітингу спостерігав Микола За калюжний....

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Схід України - російськомовний, індустріальний, без звичаєвого коріння - такі претензії з боку галичан можуть почути східняки. І ці претензії вже майже забулися - якби не протистояння під час останніх президентських виборів. Як зараз налаштовані донеччани, чи вважають вони себе частиною України? Галичани також визнають - в протилежному кутку країни живуть абсолютно інші люди. Але чи можна змиритися і любити їхню інакшість?

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Колись довелося спілкуватися з німецькими туристами. Сімейна пара зі Штутгарда , а їхній приятель з Берліна. Розмова зайшла про повалення берлінської стіни возз’єднання Німеччини. Тоді, у вісімдесят дев’ятому, сказала поважна фрау, ми, німці, змогли знову відчути один одного, змогли об’єднатися в єдиний народ. а що заважає це зробити українцям? Адже українські землі не роз’єднані стіною? Що може згуртувати схід, південь, захід і центр в єдину українську державу, а не територію з певними кордонами?

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG