Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровська влада не витримала іспиту.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 23 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Дніпропетровськ три доби потерпав від морозів і снігових заметів. Міська влада вдалася до дезінформування жителів, внаслідок чого багато людей постраждали.

Мороз і снігові замети принаймні на три доби паралізували Дніпропетровськ. 19-го січня руху танспорту у центрі міста фактично не було – вулиці були блоковані автами, що не спромоглися видертися крізь снігові замети на підйоми, багато авт були покинуті власниками на проїжджій частині вулиць. Ситуація ускладнилася, коли на головних маґістралях утворилися кілометрові затори з важких транспортних автомобілів. Вийшли з ладу кілька котелень, деінде припинилася подача електрики з причини перевантаження електромереж. Рух маршрутних таксі завмер.

Вранці 20-го січня по місцевому телебаченню з бадьорими запевненнями виступив заступник міського голови Анатолій Крупський. Міський голова Іван Куліченко як завжди сховався за спини заступників. Пан Крупський запевнив, що комунальні служби міста зустріли удар стихії у повній готовності, що на вулицях Дніпропетровська працюють 200 одиниць снігорозчищувальної техніки та що жителі міста можуть бути спокійні. Заява Анатолія Крупського для багатох жителів міста обернулася нещастям.

Повіривши, що вулиці розчищаються від заметів, люди у 20-градусний мороз вийшли на зупинки транспорта, якого не було. Маршрутні таксі, які зрідка пробивалися до житлових масивів, брали штурмом, доходило до бійок. Багато людей отримали обмороження кінцівок і обличчя.

Зайве казати що техніка на вулиці практично не вийшла. Офіційної інформаціїї про загибель людей від холоду у Дніпропетровську немає але поголоски про те є.

Три дні у більшості районів міста не було хліба, була розкуплена уся печена продукція, в магазинах булі тільки чіпси. Молочні продукти теж не завозилися. У місті погано з телефонним зв’язком. На нараді у обласній раді 23-го січня було констатовано що міська влада Дніпропетровська свідомо дезінформувала жителів щодо реальної ситуації в місті.

На міському інтернет-форумі було проведене опитування, 70 відсотків учасників якого заявили, що міському голові Іванові Куліченку і всій міській владі краще не балотуватися на наступних виборах. З інформації на форумі – порівняно із Дніпропетровськом у Запоріжжі міська влада вчасно вжила заходів для розчищення вулиць від снігу.

Шосе Дніпропетровськ-Запоріжжя розчищене до кордону Дніпропетровської області, за яким водії змушені пробиратися сніговими кучугурами. Згідно з інформацією управління з надзвичайних ситуацій у області сталася низка пожеж, пов’язаних з використанням відкритого вогню для обігріву. Є постраждалі. У Дніпродзержинську і Марганці від переохолодження загинули двоє людей.

У школах області принаймні до 25 січня припинене навчання. Протягом двох діб дніпропетровський аеропорт не приймав літаки. Хліб на житлових масивах Дніпропетровська у магазинах з’явився лише з ранку 23-го січня. Рух маршрутних таксі 23-го січня у Дніпропетровську нарешті відновлений. Одною з причин відсутності маршруток було літнє, а не зимове дизельне паливо, яке загусло у паливних системах дизельних авт. Дописувачі на міских інтернет-форумах констатують що дніпропетровська міська влада попри метеорологічні прогнози і запевнення у готовності комунальних служб до ударів стихії іспиту не витримала.
XS
SM
MD
LG