Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати Америки хвалять Україну за боротьбу з піратством.


Тетяна Ярмощук Київ, 23 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Торговельний представник Сполучених Штатів Америки Роб Портман похвалив уряд України за послідовні кроки у боротьбі з піратством у галузі авторських прав. Роб Портман закликав українських урядовців продовжувати ці зусилля. Від сьогодні США відновили переваги для України згідно із Генеральною системою преференцій змінили рейтинг за “Списком 301” з “пріоритетної закордонної країни” на “країну у пріоритетному списку спостереження”. “Список-301” (від статті 301 Торговельного акту США) — це список країн, які, на думку Сполучених Штатів Америки, недостатньо захищають права інтелектуальної власності.

Що дасть Україні така зміна Радіо Свобода запитала у доктора економічних наук Олександра Рябченка.

- Торговельний представник Сполучених Штатів Роб Портман сьогодні оголосив, що США відновлюють переваги для України згідно із Генеральною системою преференцій і змінюють рейтинг України за “Списком 301”. Що це означає для подальшого розвитку України?

- Сполучені Штати Америки мають економічний підхід, який враховує систему законодавства у тих країнах, стосовно яких заподіяні економічні санкції. Такі економічні санкції заподіяні і за деякими документами щодо України. По-перше, рішення Сполучених Штатів відкриває можливості для українського експорту. А по друге, Україна визнається у світовому співтоваристві, оскільки немає ніякого секрету, що саме США мають вирішальний вплив на Світову Організацію Торгівлі, куди ми спрямовуємо свої кроки останніх 3-4 роки, а останній рік вирішили, що нам варто там бути. Тож для України це перевага. Питання далі в тому, наскільки добре ми зможемо цим скористатися не скільки як наявним рішенням, але й як відкритою дорогою для того, щоб отримати наступні рішення про наші можливості експортного характеру.

- Як закон про захист інтелектуальної власності вплинув на українську економіку? Скільки Україна втратила, і що отримала?

- Те що Україна втратила – це безумовно. Сам процес розвитку інтелектуального сектору не мав в Україні захисту, який визнається світовою спільнотою. Коли Україна за наполегливим проханням західних країн, а особливо Сполучених Штатів почала імплементувати прийняті в світі норми щодо захисту інтелектуальної власності, український внутрішній виробник до цього ще не був готовий. Фактично заборонивши використання інтелектуальної власності, яка не була захищена правами, багато в чому копіювали реальну, захищену правами світову власність. З іншого боку, це був сигнал щоб ми всі зрозуміли, що існуючи в світовому співтоваристві, в економічному процесі глобалізації, який існує у світі, повинні свої кроки здійснювати з урахуванням тих принципів, які прийняті світовою спільнотою. Якщо там почали домінувати процеси захисту інтелектуальної власності, то ми не повинні чекати коли нам скажуть, “ви не захистили, то ви фактично порушники цих принципів”. Ми повинні відразу реагувати і пристосовувати своїх розробників і свою внутрішню економіку до тих принципів, які тільки починають імплементуватися.

- Чому, на Вашу думку, Сполучені Штати Америки відновили переваги для України саме сьогодні, у річницю інавгурації Президента Віктора Ющенка?

- Я не думаю, що Сполучені Штати така держава, яка буде до якоїсь події пристосовувати свої кроки. Там достатньо сильно розвинутий бюрократичний апарат. Разом з тим, у невеличкому проміжку часу можна дійсно пристосувати і якимось чином вивести на ту дату, коли б хотілося прийняти рішення. Тому я не можу впевнено сказати, що тут не було з американського боку бажання зробити своє рішення символічним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG