Доступність посилання

ТОП новини

У Криму розпочали формувати виборчі списки до кримського парламенту.


Володимир Притула Симферополь, 24 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Криму розпочали формувати виборчі списки до кримського парламенту. Першими свій список оголосили представники кримської “Пори” – ще до офіційного початку виборчої кампанії. Але стався конфуз – одразу дві особи з першої п''ятірки партсписку заявили, що не давали своєї згоди на їхнє включення туди.

Результатом фальстарту кримської “Пори” стала хоч і вічлива та обережна, але фактична відмова увійти до першої п’ятірки виборчого списку його потенційних першого і третього номерів – олімпійської чемпіонки Катерини Серебрянської і впливового бізнесмена та депутата кримського парламенту Ресуля Веліляєва. Втім, обидві відомі на півострові особи можуть іще повернутися, оскільки, за неофіційною інформацією, кримський виборчий блок “Пори” і ПРП має очолити найвідоміший кримський “помаранчевий” політик, колишній керівник кримського виборчого штабу Віктора Ющенка Валерій Пробий-Голова. Але конференція цього виборчого блоку має пройти лише наступних вихідних.

Втім, тоді ж пройде партконференція і кримської організації Народного руху України, але вже зараз її лідери повідомили, що їхній виборчий список очолить 1-й заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров. Лідер кримського Руху Леонід Пилунський – буде другим, а віце-прем’єр кримського уряду Азіз Абдуллаєв – третім номером. Загалом до партійного списку кандидатів у депутати Верховної Ради АРК планується включити понад 70-т осіб – як членів НРУ, так і безпартійних, переважно тих, кого рекомендував Меджліс.

До списку кримської організації Соціалістичної партії України, уже затвердженого цієї неділі, увійшли 64-и особи. Виборчий список кримських соціалістів очолив їхній новий лідер, власник виноробної компанії “Золота балка” Петро Устенко. Крім нього, до першої п’ятірки увійшли голова однієї з постійних комісій Верховної Ради АРК Віталіна Дзоз, ще один винороб – гендиректор об’єднання "Массандра" Микола Бойко, голова Залізничної райради Симферополя Віктор Семоненко і маловідома підприємець Карина Вартересян.

Виборчий список кримської організації Компартії України – нараховує 100 осіб, як і кримський парламент. Традиційно його очолює лідер місцевих комуністів Леонід Грач. Другий номер – директор Інституту вина і винограду «Магарач» Анатолій Авідзба, третій – відомий українофоб, головний редактор газети «Кримская правда» Михайло Бахарєв, на четвертому-п’ятому місцях – члени рескому КПУ Тетяна Єжова та Леонтій Шекета. Прес-служба рескому повідомила, що у цьому списку 89 членів Компартії, 11 безпартійних, 23 жінки і 77 чоловіків; 64 росіянина, 24 українців, троє кримських татар, по два грузина, грека та абхаза і по одному білорусу та узбеку. А також – 62 колишніх депутатів і понад 80 осіб – з вищою чи незакінченою вищою освітою.

Партія «Союз» теж затвердила свій виборчий список до кримського парламенту. Його, як і очікувалося, очолив лідер партії, народний депутат України Лев Міримський, який уже заявив, що збирається стати спікером майбутнього парламенту автономії. А найнеочікуванішим стало включення до першої п’ятірки “Союзу” мера Симферополя Валерія Єрмака. Натомість останній має підтримати на виборах міського голови одного з лідерів “Союзу” Юрія Коломійцева, який раніше дуже різко критикував чинного мера Симферополя.

Ще один відомий кримський політик, лідер місцевої організації Слов’янської партії Сергій Шувайников разом з кримським відділенням Партії середнього і малого бізнесу створив виборче об’єднання "Російський об’єднаний блок Крим-Росія". Він же його і очолив. Але з найбільшим нетерпінням місцеві журналісти чекають на наповнення кримського Блоку Віктора Януковича. Як написала впливова симферопольська газета “Пєрвая Кримская”, до цього списку може потрапити чимало донецьких “пацанов”.
XS
SM
MD
LG