Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Єхануров відвідав Одесу.


Петро Каландирець Одеса, 24 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У міжнародному аеропорту „Одеса” керівника уряду України зустрічали одеський міський голова Едуард Гурвіц, голова обласної державної адміністрації Василь Цушко, голова Одеської облради Федір Влад.

Юрій Єхануров відвідав Одеський морський торговельний порт, ознайомився з реконструкцією Одеського театру опери і балету, провів зустріч з місцевими підприємцями.

Цього дня він взяв участь і в зустрічі з адміністративно – господарським активом області.

Під час виступу на згаданій нараді голова Одеської обласної державної адміністрації назвав „об”єктивним” падіння сільськогосподарського виробництва, яке нині спостерігається в регіоні. „Великі врожаї щороку не бувають”, – заявив керівник адміністрації. Щоправда, він не пояснив причин зростання заборгованості з виплати зарплати перед працівниками агропромислового комплексу регіону.

З його виступу стало відомо, що на Одещині зростає і кількість людей хворих на туберкульоз. Голова облдержадміністрації пояснив таку інформацію закупівлею флюрографічних машин... „Тепер , коли масово розпочали робити флюрографію серед мешканців області , цих хворих виявили. Ось вам зростання сумних цифр...”

Своєрідним, на думку присутніх на нараді, було і пояснення голови Василя Цушка з приводу існуючої статистики дитячої смертності. Нині Одеська область посідає у цьому рейтингу 17 місце серед усіх областей України. „Лікарі працюють над цим. Але, на жаль, досить часто ці смерті неможливо оминути, бо вони вже закладені, коли мати лише стає вагітною...”, – сказав голова облдержадміністрації.

Перший заступник міністра економіки України Сергій Романюк запевнив, що уряд у 2006 році активізує свою роботу, спрямовану на реалізацію важливих і перспективних для регіону проектів. Це судноплавний канал „Дунай-Чорне море”, дорожньо-транспортна інфраструктура, забезпечення енергонезалежності регіону, розвиток соціальної та фізичної інфраструктури.

Він наголосив на необхідності активізації залучення до Одеської області українських та іноземних інвесторів. Найбільше інвестицій нині надходить в Одесу (50%) та Іллічівськ (12%).

На інші райони області припадає менше 1% інвестицій.

Перший заступник міністра економіки України закликав керівників Одеської області приділити більшу увагу реалізації програми „Українська ініціатива”, присвяченої підготовці менеджерів, яка реалізується за рахунок коштів державного бюджету. Учасники цієї програми мають шанс оволодіти знаннями з менеджменту країн Європейського Союзу. На жаль, минулого року за кордон, на стажування у знаних європейських фірмах поїхали лише чотири представники від регіону. На думку Сергія Романюка, для Одещини така кількість учасників була критичною...

Перший віце – мер Одеси Анатолій Ворохаєв закликав Юрія Єханурова приділити належну увагу питанням фінансування проектів затвердженої урядом програми, присвяченої соціально-економічному розвитку Одеси на 2005- 2015 роки. У 2005 році 136 мільйонів гривень мали надійти з державного бюджету і 15 мільйонів - з міського. Жодної копійки з державного бюджету на жодну з програм не надійшло. Тим часом, з місцевого бюджету профінсовано приблизно 140 мільйонів гривень, з яких близько ста мільйонів витрачені на ремонт і реконструкцію автошляхів.

Анатолій Ворохаєв закликав керівника уряду допомогти міській громаді Одеси у вирішенні проблемних питань, пов''язаних з проведенням робіт для зміцнення дамби Хаджибеєвського лиману, оновлення міського електротранспорту.

Перший заступник міського голови Анатолій Ворохаєв під час виступу на нараді назвав нестерпною ситуацію з електропостачанням в Одесі. Він нагадав, що після відповідного позову мера Едуарда Гурвіца Приморський районний суд міста заборонив знеструмлювати помешкання одеситів. Але, незважаючи на існування такої ухвали, „Обленерго” продовжує хаотично і безпідставно вимикати світло.

Анатолій Ворохаєв наголосив, що такі дії енергетиків призводять до соціальної напруги (відбуваються мітинги, перекриття руху транспорту). Міська влада вже звернулася до прокуратури з проханням порушити карну справу проти керівництва акціонерного товариства „Одесаобленерго”.

Ще один лист звернення надісланий Президенту, керівнику Уряду, Фонду державного майна. Його автори поставили питання про реквізування компанії „Одесаобленерго” у державну чи комунальну власність.

Тим часом, Юрій Єхануров назвав політику керівників акціонерного товариства „Одесаобленерго” неприпустимою.

Таку заяву він зробив на прес-конференції в Одесі.

Керівник уряду пообіцяв втрутитися у цей процес. Існуючі стосунки він назвав ненормальними.

Значну увагу на проведеній в Одесі нараді Юрій Єхануров присвятив газовому питанню в Україні. Він закликав керівників регіону готуватися до жорсткої економії споживання і не допускати перебору ліміту газу.

За його словами, за найближчі п’ять років Україна має вийти на рівень споживання газу у півтора рази менший, ніж нині.

Учасники наради
Юрій Єхануров: „ Україна нині має на північному сході України – від Чернігівської до Луганської областей – нерозвіданого газу біля двох трильйонів кубометрів. Там працюють біля 800 свердловин. На такій території має працювати 20 000 свердловин. Але українц і- дуже цікавий народ. Протягом осені 2004 року переважну більшість свердловин роздали у приватну власність і їхня працездатність опинилася практично на рівні нуля. Ми наведемо там лад, але біда у тому, що газ Україні потрібен уже сьогодні”.

Керівник уряду повідомив, що від 25 січня вступають у дію нові правила переходу товарів через придністровську ділянку українсько-молдовського кордону. Відповідна угода підписана з прем’єром Молдови минулого місяця. Відтепер на кордоні встановлюється новий порядок. Все, що йде на територію Придністров’я і у зворотньому напрямку, має бути зафіксоване на кордоні Молдови.

Юрій Єхануров закликав медиків та ветеринарів Одеської області вивчити досвід боротьби із пташиним грипом, який уже застосовували кримські колеги. На його думку, необхідно провести і профілактичну та роз’яснювальну роботу серед населення.

На прес-конференції в Одесі керівник уряду сказав, що неготовий нині відповісти, коли саме буде вирішене питання про розширення кордонів Одеси.

„Подібне питання порушували і керівники Іллічівська. Я думаю, що проблема відведення землі містам має бути вирішеною в рамках територіальної реформи. Може, вона комусь і не є до вподоби, але є реалії життя які свідчать, що адмінреформа таки буде реалізованою. Скільки на це піде років? Я колись про це говорив. 2012 рік я називав. Повірте, раніше не домовимося...”,- сказав Юрій Єхануров.

Керівник уряду повідомив на зустрічі з журналістами, що свідомо оминав тему майбутніх виборів в Україні. Юрій Єхануров висловив сподівання, що громадськість країни слідкуватиме за демократичністю виборчого процесу. У цьому їм допомагатимуть і європейські спостерігачі.
XS
SM
MD
LG