Доступність посилання

ТОП новини

У Криму порушена кримінальна справа проти сепаратистів.


Володимир Притула Симферополь, 26 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Криму правоохоронці порушили і розслідують кримінальну справу проти сепаратистів. Міліція і Служба безпеки України ведуть допити та обшуки в активістів севастопольської молодіжної організації “Прорив”, відомої своїми радикальними заявами і діями.

Кримська міліція порушила кримінальну справу стосовно членів севастопольської молодіжної організації “Прорив" за підозрою у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Про це повідомив Центр громадських зв’язків Головного управління МВС України в Криму з посиланням на начальника главку, генерал-лейтенанта міліції Володимира Хоменка.

За словами генерала, активісти "Прориву" під час проведення акції на в''їзді до Криму в районі посту "Чонгар" вийшли за рамки своїх конституційних прав. За даними правоохоронців, на цій акції звучали заклики до порушення територіальної цілісності України. У зв’язку з цим стосовно членів організації "Прорив" порушена і розслідується кримінальна справа. За словами Володимира Хоменка, правоохоронці ініціюватимуть питання про зняття цієї громадської організації з державної реєстрації і про депортацію її лідера Олексія Добичина до Росії, громадянином якої він є.

Активісти “Прориву” на чолі з Олексієм Добичиним 20 січня провели на Сиваші символічну акцію від’єднання Криму від материкової України, перекопавши близько 10 метрів перешийку і встановивши прикордонні стовпи із державною символікою Росії та України. В інтерв’ю присутнім на акції російським тележурналістам лідери “Прориву” публічно закликали російську владу повернути Крим до складу Росії.

Вже наступного дня, у суботу 21 січня правоохоронці затримали в Севастополі Олексія Добичина і ще одного лідера “Прориву” Олександра Дубровського та доправили їх до Симферополя для допиту, після чого відпустили. Але потім кримінальну справу міліціонери передали до СБУ і 25 січня обох уже допитували у кримському главку Служби безпеки України. Того ж дня працівники спецслужби провели обшук в офісі “Прориву” і в помешканнях Олексія Добичина та Олександра Дубровського у Севастополі. Поки що правоохоронці не розголошують деталі розслідування цієї справи.

Сам лідер “Прориву” Олексій Добичин заявив журналістам, що згаданою акцією його соратники “висловили протест проти відношення “помаранчевої” влади до Росії”. За його словами, Україна “брутально порушує частину договору про базування Чорноморського флоту Росії і частину Великого українсько-російського договору про дружбу і співпрацю”. І саме тому, на думку Олексія Добичина, Москва має денонсувати згаданий Великий договір, в якому Росія відмовилася від претензій на Севастополь. Після цього Україна не зможе вступити до НАТО, оскільки у неї буде територіальна суперечка з Росією, – відзначив лідер “Прориву”. Він також пояснив, що організатори акції на Чонгарі скористалися мотивами роману російського письменника-емігранта Василя Аксьонова “Острів Крим”, щоб проілюструвати перспективи українсько-російських відносин.

Олексій Добичин також заявив, що не боїться депортації з України як російський громадянин, який порушує її закони, оскільки це треба ще довести через суд. А крім того, він розраховує на підтримку з Росії – і влади, і громадськості.
XS
SM
MD
LG