Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровська прокуратура звинувачує комунальні служби міста у злочинній бездіяльності.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 26 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Радіо Свобода вже повідомляло про катастрофічну ситуацію, що 19-го – 21-го січня виникла у Дніпропетровську внаслідок низької температури повітря, сильного вітру і снігопаду. Прокуратура Дніпропетровської області порушила кримінальні справи за фактом бездіяльності посадових осіб комунальних служб міста, яка до того призвела.

Як повідомив 25-го січня на пресконференції начальник відділу прокуратури Дніпропетровської області з захисту особистих прав і свобод громадян та інтересів держави Роман Сосков, комунальні служби міста мали точний проґноз погоди на 19-21 січня, але не вжили заходів для підготовки до надзвичайної ситуації, що виникла. Попри заяви двомісячної давнни про майже стовідсоткову готовність комунальних служб до зими керівники цих служб з прибиранням снігу з вулиць не впоралися. Не була підготована техніка для розчищення доріг і хідників. 19 січня з 178 одиниць прибиральної техніки придатними до експлуатації виявилися лічені одиниці. 20 – 23 січня на вулицях міста працювали від трьох до 25 одиниць техніки. Решта вийшла з ладу, як пояснюють посадові особи комунальних служб міста, з причини загустіння дизельного палива при низькій температурі. Роман Сосков зауважив що паливо виявилося непридатним з причини несумлінного ставлення посадових осіб до своїх обов’язків. За його словами у жодному місті області снігопади, мороз і сильний вітер не призвели до таких наслідків як у Дніпропетровську. Простоювали 700 трамвайних вагонів, 180 тролейбусів, більша частина автобусів і маршрутних таксі. Підприємству Дніпроелектротранс нанесені збитки у розмірі 200 тисяч гривень. Громадяни мали серйозні проблеми з тим як дістатися до роботи чи додому. За даними прокуратури зі 174-ма випадками неприбуття чи спізнення викликаної швидкої допомоги і ненадання вчасної допомоги пов’язуються 36 випадків смерті жителів міста. Водії і пасажири авт потерпіли у 14-ти дорожніх пригодах. З травмами різного ступеня тяжкості до медичних закладів звернулися 133 особи, з обмороженнями 77 осіб, зареєстровані 6 випадків переохолодження людей. Виникли перебої з постачанням хліба. Міською прокуратурою і прокуратурами районів міста за фактами неналежного виконання обов’язків службовими особами комунальних служб порушені 5
Іван Куліченко
кримінальних справ, складені 235 адміністративних протоколів. Проводиться досудове слідство, подальші перевірки комунальних служб тривають і контролюються прокуратурою області. По закінченні перевірок будуть визначені конкретні винуватці подій 19-21 січня. Варто зазначити що щойно розпочалися прокурорські перевірки, знайшлося належне паливо і дороги були оперативно розчищені і на хідники вийшли двірники.

“Керівники комунальних служб міста знали про погодні умови. Однак вони не впоралися з виконанням своїх службових обов’язків щодо забезпечення життєдіяльності міста та безпеки громадян. Постає питання – чи лише у січні настала зима і хто ж повинен був забезпечити нормальну життєдіяльність міста?” – сказав начальник відділу обласної прокуратури Роман Сосков.

Те саме риторичне запитання ставили і депутати міської ради на сесії 25-го січня. Відповів на це запитання голова Дніпропетровської обласної ради Микола Швець, котрий взяв участь у засіданні сесії. Він сказав що за недолугі дії заступників міського голови мусить відповідати особисто міський голова Іван Куліченко. Панові Куліченку це не сподобалося і подальші дебати з цього приводу він припинив, назвавши виступи депутатів політичною саморекламою. Більшість депутатів міської ради проголосували проти включення до порядку денного сесії обговорення ситуації, що склалася 19-21 січня. Ще не знаючи про висновки прокуратури пан Куліченко заявив що громадяни міста серйозно не постраждали. Зрозуміло що Іванові Куліченку таке обговорення було вкрай невигідне з огляду на вибори, що наближаються, і наявність вже кількох потенційних кандидатур на посаду міського голови. Як і більшості депутатів, які мають надію на депутатство у майбутньому складі міської ради
Сесія міської ради
Дніпропетровська.

По закінченні сесії депутатам як доказ вжиття заходів проти сніжних заносів був показаний фільм про роботу на вулицях міста тих кількох одиниць техніки, про яку говорилося на пресконференції у прокуратурі.
XS
SM
MD
LG