Доступність посилання

ТОП новини

Секретар Ради безпеки Росії у Києві.


Віктор Міняйло Київ, 26 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Газ, Чорноморський флот, м’ясо з молоком, - такі питання обговорював з українським керівництвом у Києві секретар Ради безпеки Російської Федерації Ігор Іванов. Він зустрівся зі своїм колегою Анатолієм Кінахом, спікером парламенту Володимиром Литвином, лідерами низки політичних партій.

Підсумком переговорів секретарів Ради національної безпеки Росії і України стало затвердження положення про спільну групу з підготовки першого засідання міждержавної українсько-російської комісії Ющенко - Путін. Про це на спільній прес-конференції після закінчення зустрічі повідомив секретар РНБО України Анатолій Кінах. Його дуже турбує, що відсутність системних, професійних контактів на рівні міждержавної комісії створює досить негативну ситуацію. А цей простір заповнюється різними емоційно-політичними заявами з обох сторін, що негативно впливає на атмосферу співпраці. Анатолій Кінах:

“Так накопичилося багато проблем. Частина цих проблем пов’язана з тим, що останніми роками ми надто захопилися на міждержавному рівні так званою “безкраватковою дипломатією”. Сьогодні обидві держави вживають заходи для виходу на нову якість взаємовідносин. Прагматичних, рівноправних, взаємовигідних. Чітко формулюючи через договірну нормативну базу і виконання своїх зобов’язань”.

Секретар Ради Безпеки Росії Ігор Іванов погодився, що усі проблеми потрібно вирішувати на переговорах. Водночас він спробував спростувати те, що останнє загострення російсько-українських відносин спричинене намаганням російської сторони покарати неслухняну Україну. Ось як пан Іванов відповів на запитання, чому Росія вимагає ринкових цін на газ, але не погоджується на ринкові ціни оренди землі Чорноморським флотом:

“Не можна одне пов’язувати з іншим. Є питання господарський суб’єктів. Для цього повинні бути відповідні механізми і вони сьогодні існують. Є механізми з газових питань. І дуже важливо, що досягли домовленостей які схвалені президентами наших держав. Що стосується інших питань, коли вони виникають, вони повинні вирішуватися через відповідні переговорні механізми. Ці механізми ми зараз створюємо. І з питань Чорноморського флоту, і з питань кордонів. З усіх інших питань, де потрібне рішення. Але рішення не можуть бути односторонніми. Рішення повинні бути предметом і результатом відповідних переговорів”.

Після зустрічі з Ігорем Івановим голова Верховної Ради України Володимир Литвин повідомив, що необхідно визначити, коли підписували угоди по Чорноморському флоту, що мали на увазі, про які об’єкти йдеться, чи збереглися ці об’єкти, і як далі взаємодіяти у питаннях використання оренди. Володимир Литвин:

“Нам потрібно детально розібратися, коли ми говоримо про Крим, про Чорноморський флот: що є в Криму, що належить військовим, кому належить і що було? У нас багато є об’єктів, які взагалі не обліковані, або частина об’єктів. І робота, яку розпочне міждержавна комісія, а насамперед працюватиме підкомітет, який займатиметься проблемами Чорноморського флоту”.

Під час зустрічі з Володимиром Литвином Ігор Іванов закликав не драматизувати сьогоднішню ситуацію, а подивитися на шлях, який пройшли країни, і на напрямок подальшого руху в українсько-російських відносинах. Українська сторона, скидається, теж не схильна цю ситуацію драматизувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG