Доступність посилання

ТОП новини

Дискусія в ПАРЄ і голодомор в Україні: чи визнає міжнародна спільнота нищення українців голодом геноцидом?


Кирило Булкін Гості: Левко Лук’яненко - народний депутат України, голова українськ ої асоціації дослідників голодоморів в Україні; Юрій Шаповал - доктор історичних наук.

Аудіозапис програми:


Київ, 27 січня 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”, у студії ведучий Кирило Булкін, вітаю вас.

Сьогодні наша тема – Дискусія в ПАРЄ і голодомор в Україні: чи визнає міжнародна спільнота нищення українців голодом геноцидом?

Гостями студії є народний депутат України, голова українськ ої асоціації дослідників голодоморів в Україні Левко Лук’яненко та доктор історичних наук Юрій Шаповал.

Отже, парламентська Асамблея Ради Європи засудила злочини комуністичного режиму. Про це радіо “Свобода” говорила, зокрема, і в учорашньому прямому ефірі. І те, що рекомендації урядам країн-членів ПАРЄ ухвалити не вдалося (не вистачило голосів до потрібних двох третин від загального складу Асамблеї), тут, здавалося б, не є вирішальним: саму резолюцію ухвалено, для цього потрібна звичайна більшість. Але для України тут є досить суттєвий аспект. Справа в тому, що в ці рекомендації було включено засудження голодомору в Україні. Тож у підсумку взагалі залишається запитання, чи можна говорити про чітку позицію європейської спільноти щодо голодомору в Україні. Залишається незрозумілим, чи є просування в напрямку визнання його геноцидом. Власне, саме на ці запитання ми спробуємо відповісти з нашими гостями, і я почну безпосередньо з головного. Як, на вашу думку, можна розцінювати дискусію в ПАРЄ та її результат саме в контексті пам’яті про голодомор? Левко Лук’яненко

Я розцінюю як дуже позитивний фактор, тому що загалом ця тема розглядалася в ПАРЄ. Це загальноєвропейська структура. Тому дуже важливо, що тема голодомору і стала темою на такому високому форумі. Той факт, що там не ухвалили такого рішення про визнання геноциду української нації, то я думаю, що це тимчасовий такий акт. Я не сумніваюся, що в майбутньому європейська спільнота визнає факт геноциду української нації.

Юрій Шаповал

Я щасливий, що я дожив до цього дня, тому що сьогоднішній день – це підтвердження тому, що все в Україні не так. “Не так” – це той блок, який очолює президент Кравчук. Не так він зробив у 1991 році, коли він мусив, прийшовши до влади, засудити і об’явити голодомор геноцидом українського народу. Які б колізії не були, але це те, що не зробив наш перший всенародно обраний президент Кравчук. Людство розуміє, науковці дали достатньо аргументів, щоб це було визнано геноцидом.

Кирило Булкін

Я хочу навести цікаву думку відомого історика Романа Сербина з Канади. Лист від нього надійшов до редакції радіо “Свобода”. Так от, пан Сербин зазначає, що потрібна серйозна робота юристів, щоб проаналізувати тему голодомору в Україні у світлі Конвенції ООН про попередження злочину геноциду і покарання за нього. Треба визначити, в яких аспектах дефініція геноциду в тій конвенції відповідає подіям українського голодомору, а в яких – ні. Чи ведеться така робота?

Юрій Шаповал

Ведеться. Я можу сказати, що багато років знаходжуся в тій урядовій комісії. Ми багато років про це говоримо. Є визначення Рафаеля Лемкіна, український голодомор під це підпадає. Але тут немає політичної волі, бажання, не було волі двох президентів.

Левко Лук’яненко

По результатах Вільнюського громадського трибуналу я написав книжку “Злочинна суть КПРС-КПУ”. Там проаналізовані оці конвенції, які визначають, що таке геноцид. Тобто теоретично це розроблено у нас на Україні дуже добре. Зупинилася практична робота, тому що не було шансів вийти на міжнародну арену.

Тепер завдання полягає в тому, щоб організувати якійсь такий комітет, відновити відносини із литовським комітетом. Важливо, щоб держава, уряд український уклав договори з урядами Литви, Латвії, Естонії, з ким-небудь, про створення цього міжнародного трибуналу. Він вкрай необхідний для того, щоб дати політичну і юридичну оцінку комунізму, який мордував Україну.

Кирило Булкін

Що, на вашу думку, треба робити українським історикам, політикам, дипломатам, щоб усе ж-таки зрештою добитися визнання голодомору 32-33 років геноцидом?

Юрій Шаповал

Кириле, історики і юристи України зробили все, потрібна воля ВР, уряду і Президента України.

Кирило Булкін

Які практичні кроки Ви вбачаєте?

Юрій Шаповал

Я думаю, що це мусить бути звернення Президента України до ООН. Перша спроба була за Кучмою. Я думаю, що нинішній наш Президент мусить повторити і якісно поліпшити цей меседж світові.

Левко Лук’яненко

Президент видав 3 укази. 2 укази 11 липня і 1 указ в листопаді. Ці указі є добрі. За цими указами необхідно створити Інститут національної пам’яті. І укази і створення Інститут національної пам’яті не здійснюються. Немає отої волі робити це.

Кирило Булкін

Дякую за участь у розмові, дякую всім, хто нам телефонував і просто слухав.

Наші програми тривають, тож залишайтеся з нами!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG