Доступність посилання

ТОП новини

Збройні Сили США перетворюються на “тонку зелену лінію”.


Сергій Куделя Вашингтон, 27 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Війна в Іраку та міжнародний тероризм – ці дві проблеми турбують найбільшу кількість американців у 2006 році. Про це свідчать щойно оприлюднені результати останнього опитування громадської думки у США, проведеного компаніями CNN/USA Today/Gallup. Майже 60% американців, згідно з опитуванням, називають провальною діяльність президента Джорджа Буша упродовж його другого терміну. А новий звіт незалежних військових експертів відзначає, що внаслідок останньої з воєнних кампаній американські збройні сили виявилися серйозно переобтяженими, що значно обмежить їхню боєздатність у майбутньому.

«Тонка зелена лінія» - ця метафорична назва нового звіту про стан Збройних Сил США містить у собі і його головний висновок. Розширення американської військової присутності у світі призвела до зменшення воєнного потенціалу США. Минулого року Пентагону вперше за шість років не вдалося набрати до армії запланованої кількості нових рекрутів. Згідно з оприлюдненим цього тижня звітом, час діє проти американської армії, яка опинилася перед загрозою катастрофічного падіння кількості новобранців та діючих військових. Автор звіту, підготовленого на замовлення Пентагону, відставний офіцер Ендрю Крипіневич також вважає, що Збройним Силам США не вдасться довго підтримувати війскьову пристуність в Іраку на теперішньому рівні. На його думку, рішення Вашингтона розпочати виведення звідти частини американських військ пов`язана із усвідомленням вищим командуванням того, що армія таки переобтяжена.

Останні висновки незалежних військових екпертів можуть посилити невдоволення американської громадськості Адміністрацією Буша. Адже для майже двох третин американців проблеми безпеки, зокрема війна з тероризмом та воєнний конфлікт в Іраку, залишаються першочерговими цього року. Стільки ж американців, за результатами останнього опитування CNN/USA Today/Gallup, висловлюють невдоволення діями президента Буша. 64% американців вважають, що за останні п`ять років життя у США погіршилося, у той час як покращилося воно лише для 28%. Такі невтішні для чинної Адміністрації результати ставлять під сумнів здатність республіканців зберегти контроль над обома палатами Конгресу США. На майбутніх посередстрокових виборах до Сенату та Палати Представників 51% американців кажуть, що віддадуть свій голос тому кандидату, який в опозиції до Буша, і 40% готові проголосувати за того, хто підтримує президента. Окрім того, як свідчить опитування New York Times, більше 60% не задоволені роботою Конгресу під керівництвом республіканців. І вдвівчі більше американців – 28% проти 13% - вважають, що республіканців у Конгресі легше підкупити, ніж демократів. За висновками експертів, перемога демократів на виборах до Конгресу цього листопада покращить шанси їхньому кандидату здобути і Білий Дім через два роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG