Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна реакція на перемогу на парламентських виборах у Палестинській автономії екстремістського угруповання "Хамас".


Зиновій Фрис Прага, 27 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Перемогу на парламентських виборах у Палестинській автономії здобуло екстремістське угруповання "Хамас", повна назва – Ісламський рух опору. Його представники посядуть у найвищому законодавчому органі 76 зі 132 місць. Світова реакція на цю подію вельми неоднозначна – від повного неприйняття до неприхованої радості. А посередині ті, хто вважає, що народ Палестинської автономії зробив лише свій демократичний вибір, а тому його належить беззастережно поважати.

Авторитетний американський експерт з Близького Сходу Ентоні Кордесман вважає, що перемога "Хамасу" ставить перед міжнародною спільнотою непрості питання. Адже, скажімо, відомо, що головні фінансові спонсори автономії США і Євросоюз вважають Ісламський рух опору терористичною організацією. Як би це виглядало, якби міністри-терористи, що увійдуть до нового уряду, діставали гроші від спонсорів, які безкомпромісно воюють з тероризмом? На думку експерта Кордесмана, міжнародні посередники мирного близькосхідного процесу - США, Євросоюз, Росія - не змогли повною мірою підготуватися до змін у палестинському керівництві. Надія тепер на те, що "Хамас" пройде той шлях, який свого часу пройшла Організація визволення Палестини (ОВП), тобто, з часом відмовиться від своїх радикальних цілей. Можна й надалі, каже експерт, зберігати в статуті вимогу про знищення Ізраїлю, але це дорога в нікуди. Втім, навіть, якщо "Хамас" і зміниться колись, то мусить пройти певний час. А тому єдиний вихід – набратися терпіння і чекати, вважає експерт Ентоні Кордесман з Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні.

Точки зору офіційних представників держав світу різняться. Реакцію США оглядачі називають обережною. Президент Джордж Буш позитивно відгукнувся про демократичний процес, однак заявив, що Вашингтон не буде розглядати Хамас як "партнера в мирному процесі" доти, доки він не роззброїть своїх прихильників і не відмовиться від планів знищення Ізраїлю.

А радник ізраїльського прем"єра Арієля Шарона Раанан Гіссін заявив: "Терористична організація не може бути партнером для миру, особливо, коли вона закликає до знищення держави Ізраїль і ізраїльського народу".

Та навіть попри ці заяви, Ізраїль обіцяє не переривати контакти з палестинцями. До речі, представники "Хамасу" останнім часом уникають войовничої риторики, не згадуючи, зокрема, про знищення Ізраїлю - головний пункт своєї програми.

Міністерство закордонних справ Росії з приводу результатів парламентських виборів у Палестинській автономії оприлюднило заяву, в якій, зокрема, мовиться, що в Москві завжди поважали і будуть поважати демократичний вибір палестинського народу.


А ось що сказав президент Афганістану Хамід Карзай: "Якщо палестинський народ проголосував на виборах за "Хамас", ми маємо з повагою поставитись до його вибору і дати шанс угрупованню проявити себе в рамках роботи нового уряду".

Керівник Пакистану Первез Мушарраф: "Я дивлюся на це з оптимізмом. Коли окремий політик чи ціла група при владі, їм дуже легко агітувати і піддаватися утопічним ідеям – що і як належить зробити. Коли тягар лягає на ваші плечі, ви спочатку думаєте і тільки потім робите ті чи інші кроки. Я якраз сподіваюсь на це у випадку з угрупованням "Хамас".

Тим часом прем"єр-міністри Франції, Італії і Великої Британії Домінік де Вільпен, Сільвіо Берлусконі і Тоні Блер висловили серйозну стурбованість приходом до влади екстремістського угруповання. Австрія, Данія, Німеччина, Іспанія, Нідерланди і Норвегія заявили, що будуть судити про новий палестинський уряд по його ролі в мирному врегулюванні на Близькому Сході.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав "Хамас" до роззброєння, якщо він хоче брати участь у демократичному процесі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG