Доступність посилання

ТОП новини

Про м’ясо з молоком.


Віктор Міняйло Київ, 30 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - А зараз про м’ясо з молоком! На момент підготовки матеріалу представникам української делегації, яка перебуває у Москві для вирішення питання постачання продукції тваринництва з України, ще не вдалося зустрітися з представниками російської сторони для переговорів.

В інтерв’ю Радіо «Свобода» міністр аграрної політики України Олександр Баранівський назвав стиуацію, що склалася, «чисто політичною акцією Росії».

Міністр аграрної політики Олександр Баранівський спочатку планував особисто вести переговри в Москві, однак скасував свій візит в зв’язку з, як він висловився, «повним небажанням російської сторони говорити з цієї прблеми». Міністр має інформацію, що окремі українські політики які ЦИТУЮ «уміють домовлятися з Росією» перешкоджають веденню переговорів і успішному вирішенню ситуації.

А Радіо «Свобода» попросила Олександра Баранівського відповісти не на політичні, а на економічні запитання: як заборона експорту м’ясо-молочної продукції позначиться на економіці України, які перспективи вирішення ціїє проблеми і чим Україна може відповісти Росії. Олександр Баранівський:

"Україна поки, почну з кінця, відповідає єдиним, що повинен бути конструктивізм в усьому. Уряд не розглядає зараз пропозиції щодо санкцій з боку України до Росії. Відносно економічних збитків. Переробні підприємства не мають достатньо оборотних коштів, щоб працювати на склад. Їм треба, щоб продукція продавалася, отримувати живі гроші, щоб закуповувати сировину. Отже, це на молочну галузь накладе проблеми. Більше того, понад 50% молока заготовляють на подвір’ях селянина. Не залежно від того, селянин живе на сході чи на заході, сьогодні вони усі в одній ситуації, коли їхня продукція, за рахунок якої вони жили, зараз стає не потрібна. Бо треба час, поки будуть освоєні нові ринки. З іншого боку товаровиробники не можуть ризикувати і активно обговорюють питання пониження цін на сировину. Це знову таки економічно вдарить по селянам. Я не думаю, що після всього цього наші селяни більше любитимуть Росію, чим вони любили до цього інциденту. Це чисто політична акція Росії! Твердий сир практично відсутній в магазинах Москви, і ціни на нього різко пішли в гору. Я не думаю, що й російські споживачі задоволені від таких дій, які керівництво Росії вжило проти української продукції. Ми ще сподіваємося переговорними шляхами врегулювати цю ситуацію”.

А голова Верховної Ради України Волдимир Литвин сказав журналістам, що до розв’язання проблем між Україною і Росією мають підключитися парламенти двох країн.

Отож, за коментарем Радіо «Свобода» звернулася до голови парламентського комітету з питань аграрної політики Івана Томича:

«Обмеження негативно б’ють, як по українцю так і по росіянину. Сьогодні в Росії ціни на сири підвищилися. І вони підвищуватимуться. Росіяни платитимуть на 20-25% дорожче через своїх політиків. І в Україні знижується закупівля від населення молока. 2,5 мільйони особистих селянських господарств є продавцями. Від цього багато залежить їхній добробут родини. А ціни на молоко впали на 20-30%. Я переконаний, що після виборів усі ці проблеми будуть зняті. А найбільше постраждають пересічні громадяни, як однієї, так і іншої країни за рахунок таких бездумних дій».

А щодо можливої відповіді Росії, то міністр аграрної політики Олександр Баранівський зазначив, що «їхні «Жигулі» теж не найкращі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG