Доступність посилання

ТОП новини

Реакція в Україні на перемогу «Хамас».


Віктор Міняйло Київ, 31 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Світ продовжує обговорювати перемогу руху “Хамас” на парламентських виборах у Палестинській автономії. Поки мовчать офіційні чинники України Радіо “Свобода” з‘ясовувало реакцію українських політиків на цю перемогу.

Зримим виявом радикалізації палестинців і їхнім невдоволеннями тими процесами, які відбувалися, - назвав перемогу “Хамас” представник Кабінету міністрів у парламенті, член фракції “Наша Україна” Борис Безпалий:

“Я б не оцінював ситуацію, як таку, яка зайшла в глухий кут. Це є сигнал усім сторонам проаналізувати політику попереднього етапу. Можливо дещо повільно відбувалися процеси становлення автономії. Можливо з більшою увагою треба ставитися до тієї частини палестинців, оскільки вони так радикально проголосували, як вияв незадоволення. Разом з тим я би утримався від будь яких незбалансованих кроків і оцінок, оскільки це дуже вибухонебезпечний момент і тут від усіх сторін ми очікуємо витримки і продовження складного миротворчого процесу”.

А ось що думає про перемогу “Хамас” на парламентських виборах в Палестинській автономії соціаліст Іван Бокий, парламентський комітет з питань європейської інтеграції:

“У близькосхідному середовищі посилюються екстремістські настрої. Війна в Іраку, політика ізраїльського уряду загострили реакцію арабського населення на прояви дискримінації, на прояви зневаги їхніх корінних інтересів. Саме оці незграбні дії, як слона в посудній крамничці і американців, і ізраїльтян загрожують негативними наслідками не тільки для самих палестинців, а й для ситуації на Близькому Сході. Тому тут рішуче треба діяти міжнародній громадськості, але при усій цій рішучості треба розуміти, що для цього були певні причини. А їх треба шукати не тільки в арабах, а треба шукати в самих собі”.

На продовження миротворчого процесу в Палестино-ізраїльському конфлікті сподівається і член парламентського комітету з питань закордонних справ Ігор Осташ, партія “Реформи і порядок”:

“Треба розуміти, що “Хамас” має підтримку місцевого населення через свій радикалізм і в цьому є серйозна проблема, тому що завжди важко домовлятися, коли позиції є досить радикальні. Я думаю, що наша позиція якраз полягає у тому, щоб шукати мирні шляхи вирішення цієї проблеми, активно впливати на позиції європейських країн. І не стояти осторонь цієї проблеми, тому що це територія, яка має серйозний зв‘язок з Україною. В Державі Ізраїль живе досить багато колишніх наших співгромадян”.

Але от що прикметно. Політики, які добре знають палестинську проблему, уникають публічних коментарів. Вони вважають, що оцінка має виходити від керівництва зовнішньополітичного відомства. Яке, тобто керівництво, наразі знаходиться в Брюсселі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG