Доступність посилання

ТОП новини

СБУ береже територіальну цілісність України від іноземних громадян, а активісти “Прориву” скаржаться на переслідування з боку СБУ.


Володимир Притула Симферополь, 1 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Активісти радикальної проросійської молодіжної організації “Прорив” у Криму скаржаться на переслідування з боку Служби безпеки України. Вони стверджують, що не збиралися посягати на територіальну цілісність України, а українські правоохоронці переслідують їх за критику “помаранчевої” влади. СБУ ж запевняє, що відвертає загрозу територіальній цілісності України з боку іноземних громадян.

На прес-конференції в вівторок у Симферополі активісти севастопольської молодіжної організації “Прорив” заявили, що не ніколи не закликали до зміни державного кордону України, у чому їх звинуватили правоохоронні органи.

Нагадаю, що 19 січня нинішнього року близько 70 членів “Прориву” провели в районі посту “Чонгар” на півночі Криму символічну акцію від’єднання півострова від України. Вони викопали 10-метровий рів, встановили символічні прикордонні стовпи з державною символікою України і Російської Федерації та оприлюднили звернення до президента і Державної думи Росії з закликом денонсувати великий українсько-російський договір, яким визнано нинішні кордони між двома державами.

Після цього Прокуратура Криму порушила кримінальну справу за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Співробітники ж кримського главку СБУ допитали і провели обшуки у помешканнях лідерів та активістів “Прориву” Олексія Добичина, Олександра Дубровського, Надії Полякової та інших. Тепер “проривівці” кажуть, що взагалі не чули про жодні заяви чи заклики про від’єднання Криму від України: “Не чув ні від кого таких закликів. Тому немає чого коментувати. Абсолютно. Якщо ви надасте такі заклики, то ми їх розглянемо”.

Надія Полякова, яка теж брала участь в акції на Чонгарі і планує очолити кримську організацію “Прориву”, повідомила, що нинішні лідери севастопольських “проривівців” Олексій Добичин та Олександр Дубровський, які є громадянами Росії, після того, як правоохоронці їх допитали та обшукали їхні помешкання, залишили межі України:

“Насамперед хочу сказати, що зараз у Москві проходить інша прес-конференція на ту ж тему і за участі членів цієї ж організації “Прорив”. Олексій Добичин та Олександр Дубровський синхронно з нами звертаються до мас-медіа, розповідаючи про те, що відбувається з учасниками організації і з тими, хто, професійно виконуючи обов’язки журналістів, висвітлював цей захід”.

Присутній на прес-конференції кримський кореспондент російського Фонду гласності Марк Пурим заявив, що, допитуючи російських журналістів, які перебували на Чонгарі, українські правоохоронці чинять на них тиск.

“Уперше в історії України, в усякому разі, в Криму, були допитані практично всі журналісти, які були присутні на одному із заходів громадської організації. Це просто безпрецедентно – журналісти як свідки! Навіть за часів кривавого злочинного режиму Кучми, як його любив називати Ющенко та його оточення, такого ще не було!”.

У прес-групі кримського главку Служби безпеки України відмовилися коментувати заяви “проривівців”, посилаючись на те, що триває слідство. Але неофіційно представники СБУ заявили, що обшуки проводилися не в журналістів, а в активістів “Прориву”, а допит свідків жодним чином не порушує їхні права. В цій же ситуації йдеться про загрозу територіальній цілісності української держави, в тому числі з боку іноземних громадян.
XS
SM
MD
LG