Доступність посилання

ТОП новини

До візиту Президента Румунії в Україну.


Богдана Костюк Київ, 2 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні розпочинається дводенний офіційний візит Президента Румунії Траяна Бесеску в Україну. Програма перебування передбачає низку зустрічей з керівниками української держави, обговорення питань двостороннього співробітництва та регіональної безпеки.

Напередодні візиту Траяна Бесеску, Президент України на своєму офіційному інтернет – представництві розповів про завдання українсько-румунської комісії “Бесеску – Ющенко”, яку створили глави двох сусідніх держав з метою подолати ті проблеми, які існують у взаєминах між Києвом і Бухарестом. А їх чимало – від питання довкола острова Зміїний до розмежування державного кордону на чорноморському шельфі. Проте, Президенти України та Румунії на нинішній зустрічі мають намір обговорити такі проблеми: енергетична безпека в Європі; диверсифікація джерел постачання енергоносіїв; енергозбереження; судноплавство по Дунаю тощо. А проблеми делімітації континентального шельфу та вивчення ситуації з виключними економічними зонами двох держав у Чорному морю аналізуватимуть експерти Києва та Бухареста. І під час роботи комісії “Ющенко – Бесеску” шукатимуть політичні важелі для розв’язання цих та інших проблем, - зазначає Віктор Ющенко.

НА думку українського Президента, за останній рік дві сусідні держави стали більш відкритими у діалозі, демонструють високий рівень взаємної довіри, про що свідчить, серед іншого, і те, що Ющенко і Бесеску зустрічались уже тричі під час міжнародних європейських форумів. Активний діалог, нормалізація взаємин із сусідами офіційний Київ вважає важливою складовою стратегічного курсу України на євроатлантичну інтеграцію: слово - речникові МЗС Василеві Філіпчуку:

“Іншим нашим пріоритетом є регіональна політика України. МИ очікуємо, що активізація регіонального співробітництва у нашому регіоні зрештою приведе до демонтування пост радянської політико-економічної спадщини та забезпечить сприйняття у світі України як держави з європейською ідентичністю”.

Знищити пост радянську спадщину у політичній сфері і активізувати міжпарламентські стосунки між Києвом і Бухарестом Президент Румунії має намір під час переговорів з керівництвом Верховної Ради, а узгодити питання економічної співпраці – з членами Кабінету міністрів України. І Президент Ющенко не виключає, що 2006 рік стане роком нової якості українсько-румунських відносин.
XS
SM
MD
LG