Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Мясо-молочна війна.


Київ, 1 лютого 2006 року. Історія новітніх українсько-російських стосунків запам"ятається сучасникам насамперед війнами - спершу газовою, потім "маяковою", і нарешті, м"ясо-молочною, або ж котлетною. Росія заборонила завозити на свою територію м’ясні і молочні продукти з України. Одні експерти пояснюють це елементарними санітарними вимогами, інші вбачають у цьому конфлікті виразну політичну складову. Що насправді стоїть за м’ясо-молочними баталіями? Чому Росія відмовляється купувати український сир і як сприймають цю ситуацію споживачі молока і фаршу - прості громадяни по обидва боки кордону? Про це говорять сьогодні "Звуки життя" - м’ясо-молочна війна з Надією Шерстюк.

В кінці січня Росія припинила постачання продуктів тваринництва з Україні через невідповідність їх ветеринарним вимогам. Наразі Росія - найбільший споживач українського сира, сметани і м’яса. За офіційною інформацією, північна сусідка купує майже шістдесят відсотків української молочної продукції. Експерти прогнозують, що збитки вітчизняної молочної галузі у випадку остаточної заборони експорту можуть скласти від п’ятдесяти до шістдесяти мільйонів доларів. Заступник директора з маркетингу одного з найбільших українських підприємств, що виробляє молочну продукцію Ігор Ліщинський так оцінює ситуацію.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Виробники українського м’яса кажуть, що вітчизняна продукція відповідає усім санітарним нормам. Однак і Росія впровадила заборону не випадково - каже журналіст, аграрний експерт Володимир Чопенко. Москва, за його словами, ще від позаминулого року ретельно відстежувала український м’ясо-молочний ринок, і от що з’ясувалося.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Найбільша російська годувальниця- Україна несе економічні збитки за спроби своєї політичної незалежності, вважають деякі українські і російські фахівці. Росія намагається завдати удару по найболючому українському символу - по салу, вважає російський політолог Андрій Окара.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Українських споживачів молока та м’яса найближчим часом може приємно здивувати подешевшення вітчизняної продукції - кажуть експерти. Водночас, для виробників, це може бути критичним. Українці ставляться до виробника з розумінням - пропонують такі шляхи виходу з ситуації.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск: і
XS
SM
MD
LG