Доступність посилання

ТОП новини

Розкол у дніпропетровській організації партії “Реформи і порядок”.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 1 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську стався розкол обласної організації партії “Реформи і порядок”. 31-го січня відбулася пресконференція керівників дніпропетровських обласної і міської організацій партії “Реформи і порядок”, котрі секретаріатом партії відсторонені від керівництва.

Павло Хобот, Андрій Денисенко, Володимир Чернявський
У пресконференції взяли участь Володимир Чернявський, колишній заступник голови обласної організації ПРП Олександра Жира, і виключені секретаріатом ПРП з партії голова міської організації Андрій Денисенко та член обласної ради ПРП Павло Хобот.

Вони повідомили що на Дніпропетровщині на сьогодні існують дві обласні організації партії “Реформи і порядок”, які мають свідоцтва про реєстрацію і печатки. Пояснення дані наступні.

Конфлікт між Олександром Жиром і членами обласної ради ПРП виник, як кажуть учасники пресконференції, з причини нехтування головою організації думкою ради, ухвалення ним рішень одноосібно, намаганнями одноосібно затверджувати списки кандидатів у депутати. 22 грудня обласна рада партії висловила Олександрові Жиру недовіру, а обласною конференцією він був зміщений з посади голови організації. Головою був обраний заступник Жира Володимир Чернявський. Секретаріат партії став на сторону Жира і рішенням секретаріату голова міської організації Андрій Денисенко і шестеро членів обласного проводу ПРП були виключені з партії.

Олександр Жир був призначений головою обласного виборчого штабу і виконувачем обов’язків голови обласної організації ПРП. Він отримав дублікати реєстраційного свідоцтва і печатки, провів обласну конференцію, на якій ухвалене рішення про виключення з партії Володимира Чернявського. Відтак леґітимність учасників пресконференції як представників партії “Реформи і порядок” як і коректність отримання Олександром Жиром дублікатів свідоцтва і печатки під запитанням.

Виключені з партії звернулися до голови ПРП Віктора Пинзеника з листом, у якому звинуватили Олександра Жира у знищенні дніпропетровської організації ПРП, повідомили про готовність виходу з партії низки партійних організацій в області і заявили про змову Олександра Жира з головою дніпропетровської обласної ради Миколою Швецем, від якого Жир начебто отримав понад 50 тисяч доларів готівкою. Говорить Андрій Денисенко:

“Відбувся альянс, змова, змичка між Жиром і керівником обласної ради Миколою Швецем. Я є особисто свідком того як Жир Олександр Олександрович одержував гроші від Миколи Антоновича Швеця. І про ці факти ми готові свідчити у суді. Коло замкнулося, у підсумку вийшло так що Швець повернув Жиру гроші Березовського. Влітку минулого року, коли у Миколи Антоновича були достатньо великі проблеми з прокуратурою, в хід були пущені мною і Олександром Жиром певні документи. Натомість вийшли посередники від Швеця, які на мене вийшли, кажу відверто, рішення приймав остаточно Жир, які запропонували певну фінансову винагороду, - до першого жовтня дати Миколі Антоновичу стратеґічну передишку. Фактично йшлося про, знаєте, такий собі політичний рекет. Я погодився з однією умовою що за цим далі не буде нічого іншого. Мораторій і все. Але далі пішло інше. Олександр Олександрович зробив цілу низку кроків і будуть ще кроки, які підтвердять співпрацю Жира зі Швецем. У дипломатичних фразах ці кошти були оформлені підчас переговорів як повернення боргу Олександру Олександровичу за виборчу кампанію 2002-го року, за березень - липень 2002-го року, коли Швець безпосередньо був причетний до зняття Жира з реєстрації як кандидата у депутати. І ще наступний факт, і тому є свідки, - Жир говорив що кампанія його у березні і липні була профінансована коштом Березовського, тим самим коштом, за який були продані диктофон, записи і чіпи.” - Мається на увазі диктофон Миколи Мельниченка і чіпи з записами, які начебто були передані Олександром Жиром Борисові Березовському.

Олександр Жир
Олександр Жир коментувати заяви, зроблені на пресконференції, відмовився:

“Відбувається нормальна робота і будь-яких форсмажорних ситуацій у дніпропетровській обласній організації немає. Сьогодні є чимало спроб у будь-який спосіб зірвати участь блоку Пора-ПРП у виборах 2006-го року. Я бачу гру, яка не спирається на жодні правові, на жодні фактичні або на інші будь-які речі. Це просто грубий чорний піар по українськи у найбільш концентрованому вигляді. Я ніколи не робив таких речей - коментувати маячню. Тому і у даному випадку вступати у будь-яку дискусію із проголошеними речами на мою адресу, які, ще раз підкреслюю, є маячнею, я не маю бажання і взагалі вважаю для себе принизливим коментувати такі речі.”

Олександр Жир має намір найближчими днями провести власну пресконференцію і дати свої пояснення ситуації, що склалася у дніпропетровській організації партії “Реформи і порядок”.
XS
SM
MD
LG