Доступність посилання

ТОП новини

Учасники „круглого столу” в Одесі вимагали засудити комуністичну ідеологію в Україні.


Петро Каландирець Одеса, 1 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 1 лютого в Одесі з ініціативи всеукраїнського об''єднання „Свобода” та Конгресу Українських Націоналістів відбувся „круглий стіл”. Його тема: „Злочини комунізму у двадцятому столітті. Чи потрібен Нюрберг-2?”

На згаданий круглий стіл були запрошені не лише колишні політичні в”язні, але і представники різних політичних партій, зокрема, обласного комітету Компартії України. Згадане запрошення одеські комуністи проігнорували.

На думку учасників круглого столу, „Україна є країною, яка чи не найбільше постраждала від комуністичного правління”. Наведені і конкретні приклади. Серед них – агресія проти Української народної республіки, голодомори 1921-23, 1932-33, 1946-47 років, репресії сталінського режиму проти українського народу, колективізація та депортація мешканців західних регіонів України у 1939-1941 роках.

Голова Одеської міської організації Всеукраїнського об''єднання „Свобода” Олександр Степанченко висловив думку, що і через 15 років після відновлення незалежності Україна не здатна повернутися до кола розвинутих країн світу. Доповідач вважає, що цього не сталося з тієї причини, що на відміну від країн Східної Європи в Україні не відбувся процес люстрації. На відповідальних державних посадах досі перебувають екс-чиновники часів СРСР.


Олександр Степанченко: „В Україні з часів президентства Кравчука на посадах залишаються екс- комуністи. Леонід Кучма і його оточення теж були вихідцями з комуністичної системи. Є ще і інший бік цієї проблеми. Це комуністична ідеологія, яка і сьогодні має прихильників, які мріють реставрувати втрачені старі часи. Політичні партії, які є носіями комуністичної ідеології, є насправді „п''ятою колоною” Росії. Москві зручно мати такі політичні партії в Україні”.

Голова Одеської міської організації Всеукраїнського об''єднання „Свобода” Олександр Степанченко вважає, що ухвалення парламентом України законопроекту про заборону комуністичної ідеології „може стати першим кроком очищення нашого суспільства від комуністичного минулого”.

Колишній політичний в”язень, член Всеукраїнського товариства політв''язнів і репресованих Павло Отченашенко підтримав ідею ініціювання заборону в Україні комуністичної ідеології, але висловив думку, що нинішня українська влада не зацікавлена в ухваленні такого рішення.

Олександр Степаченко
Павло Отченашенко: „Ми, колишні політв”язні, не отримали жодної компенсації. За мої перевіряння я сьогодні отримую щомісяця 9 гривень 40 копійок надбавку до пенсії. Це сміх. За вилучення приватних хат, господарств політичні в”язні отримують 600 гривень. Як таке може тривати? У якій державі ми живемо?”.

Учасники круглого столу в Одесі ухвалили рішення звернутися до Верховної Ради та Президента України метою ініціювати громадські слухання за участю істориків з України та країн колишнього соціалістичного табору – на тему заборони комуністичної ідеології.
XS
SM
MD
LG