Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки січня, перспективи лютого.


Кирило Булкін Гості: Валерій Пустовойтенко - лідер блоку Народно-демократичних партій; Михайло Сирота - лідер блоку Сироти-Олійника.

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:


Київ, 1 лютого 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Кирило Булкін

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”, У студії ведучий Кирило Булкін. Втаю вас!

Сьогодні ми спробуємо підбити підсумки січня, а також зазирнути в перспективи лютого, а можливо, й трохи далі з гостями студії: лідером блоку Народно-демократичних партій Валерієм Пустовойтенком та лідером блоку Сироти-Олійника Михайлом Сиротою.

Дякую, панове, за те, що зголосилися взяти участь у програмі!

Я нагадую нашим слухачам телефон студії: 490-29-05. Чекаємо на ваші дзвінки!

Отже, до теми. Перший місяць 2006 року виявився як ніколи напруженим і насиченим знаковими подіями. З новорічним боєм годинника в Україну прийшла політреформа. Крім того, стартувавши в розпалі газової війни між Україною та Росією, він уже за чотири дні “вистрелив” угодою, яка викликала полярні оцінки в різних політичних колах і спричинила незабаром відставку уряду. Втім, самим урядом невизнану.

Закінчився ж цей місяць невизначеною ситуацією зі створенням українсько-російського газового СП та комунальною катастрофою в Алчевську.

Які тенденції можна розгледіти за цими та іншими подіями? У якому напрямку рухається Україна? Що на нас чекає в недалекому майбутньому, ну, принаймні, в тому місяці, який сьогодні розпочався?

Думки саме про це сподіваюся почути від вас, шановні гості.

А на початку запитання про те, як би ви розташували події січня за рівнем значущості. Що, на вашу думку, було на першому місці за впливом на українське суспільство, що на другому, і так далі? Валерій Пустовойтенко

Коли йшли, як Ви сказали, “газові війни”, то народ відпочивав. Боротьба велася політична: ВР-уряд-Президент України. Коли ми підведемо підсумки за січень у промисловості, то, я передбачаю, що вони фактично будуть нульовими.

Уряд абсолютно перестав працювати з народними депутатами. Ні міністр транспорту, ні міністр будівництва та житлово-комунального господарства не працюють з комітетом на сьогодні. Це я кажу як голова комітету.

Комітет зробив все, щоб була загальнодержавна програма розвитку малих міст України (ми згадували про Алчевськ), загальнодержавна програма житлово-комунального господарства. Тобто, законодавчо, там питна вода, інше підготовлено, але роботи абсолютно немає.

На сьогодні уряду треба скерувати свою роботу не на баталії між урядом і Україною, адже політична реформа наступила, а вирішувати питання газові, бо вони скажуться на весь рік обов’язково. Потрібно уряду припинити займатися політикою, а займатися конкретними справами.

Володимир Сирота

Я можу говорити про чотири на сьогодні найважливіші події.

Перше. З 1 січня була введена конституційна реформа в дію. Як ми і попереджали, вона була зроблена поспішно, непродумано і привела до виникнення системної конституційної кризи, до відставки Кабінету Міністрів. І дійсно ВР могла прийняти відставку Кабміну. Але реально ні ВР, ні Президент України не можуть обрати новий Кабмін. Тобто, де-факто і де-юре ми на 5 місяців позбавили Україну вищого виконавчого органу.

Те, що Кабмін робить вигляд, що нічого не відбулося, показує, що вищий законодавчий орган приймає рішення, а вищий виконавчий орган його ігнорує. Це є урядово-парламентська криза, результатом якої є, що не співпрацюють сьогодні міністри з депутатами.

Друге питання. Воно підкреслило абсолютно невирішення енергетичної незалежності України. Криза у відносинах з Росією, яка вилилася у те, що нас практично поставили на коліна і змусили нас платити ту ціну, яку кажуть, показали нездатність уряду вирішувати енергетичні речі. І не тільки енергетичні, які пов’язані з енергетичною безпекою України.

Третє питання – це абсолютна незацікавленість і нездатність влади у відкритому судовому процесі над вбивцями Г.Гонгадзе.

Більше того, Президент України у квітні минулого року на засіданні ПАРЄ публічно говорив про те, що буде максимально відкритий судовий процес, а ми маємо на початку року позицію Генпрокуратури, яка підпорядкована виконавчій владі, і позицію суду про проведення закритого засідання над вбивцями Гонгадзе.

Я хочу сказати, що Саддама Гусейна судять у відкритому засіданні, Мілошевича судять у відкритому засіданні, а у нас вбивць Г.Гонгадзе слухають у закритому. Тобто, ми згортаємо усі ті завоювання, про які говорили і які декларували на весь світ.

І четверте. Як не парадоксально, Україна сьогодні отримує унікальний шанс на свій подальший розвиток, але це буде початок дуже серйозної політичної трансформації, яка не завершиться виборами 2006 року.

Із-за системних помилок в Конституції не зможе ефективно працювати наступного скликання парламент, і не зможуть працювати місцеві органи самоврядування. Тому наш блок звернувся до Президента України і до всього політикуму з необхідністю створити нову конституційну комісію, яка розв’язала б ці питання і дала можливість напрацювати матеріали, щоби парламент з першого дня роботи зміг вийти із конституційної кризи.

Ми подали на ВР до суду за те, що вона не приводить до присяги суддів КСУ. Є права і є обов’язки. Право депутата ВР обирати чи не обирати по своїй квоті суддів, але її обов’язком є прийняти присягу тих суддів, яких призначив Президент України і судова гілка влади.

Валерій Пустовойтенко

Складно мені щодо позитивів відповісти, бо я позитиву абсолютно не бачу за січень місяць. На жаль.

Я хочу нагадати, що Президент України підтримав політреформу, а тепер він каже, що треба тепер проводити референдум з приводу політичної реформи. Нам треба знову готуватися до розгляду Конституції нової, створювати нову конституційну асамблею і так далі.

Уряд повинен поміняти систему роботи обов’язково. ВР уже повинна давати повноваження комітетам, щоб контролювати фінансово-господарську діяльність міністерств і відомств, які відносяться до сфери роботи нашого уряду. Сьогодні це заборонено.

Уряд уже повинен готуватись і думати про майбутнє нашої держави, коли закінчаться вибори, створити умови нормальні для розвитку нашої економіки. Якраз уже під час виборів, під час роботи сесії, поки не буде сформована ВР і не буде формований уряд, який буде працювати.

Кирило Булкін

Пане Сирота, чи є за щось зачепитися, від чогось відштовхнутися в українській політиці, що відбувалося в січні, щоб якось ввести в дію, як Ви пропонуєте?

Михайло Сирота

Так, поза всяким сумнівом. Перше, розвіялися ілюзії мільйонів людей, які вони мали ще до тої влади, яка була раніше чи була тепер. Люди чітко зрозуміли, хто чого вартий і чого від кого очікувати. Розвіяння ілюзій робить людей сильнішими.

Другий позитив, що ми йдемо на вибори, громадяни будуть мати можливість проведення виборів і до парламенту і до органів місцевого самоврядування, будуть обирати тих, кого вони мають обрати.

Третій позитив, що ми бачимо вже той шлях, який повинна розвиватися Україна. Ми бачимо чітко, що ні Росія, ні Захід не зацікавлені в сильній Україні. Тому ми повинні раз і назавжди затямити, що розвиток української економіки потрібно починати із власних ресурсів і спиратися на них. Це природні, інтелектуальні, аграрні. Сьогодні ресурсами України користуються всі хто завгодно, але тільки не українці.

Ми розуміємо, що сьогодні потрібна децентралізація влади, доопрацювання Конституції. Завтра виконавча влада буде мати такий ґандж – ВР буде контролювати КМУ, а Президент продовжує призначати голів обласних і районних адміністрацій. Дуалізм в управлінні виконавчої влади приведе до її паралізації.

Щоб цього позбавитись, ми будемо подавати свій проект змін до Конституції, щоб ліквідувати обласні і районні адміністрації, натомість дати право обласним і районним радам формувати свої виконавчі комітети і отримувати виконавчі повноваження.

Одночасно треба змінювати податковий кодекс. Всі податки від малого і середнього підприємництва треба залишати там, де ці підприємства працюють – в селах, в містах, у регіонах.

Таке бачення конституційного реформування економічно показує, що через 2-3 роки при суспільній і політичній волі всього українського народу ми отримаємо різке зростання економіки. Саме головне, що ця економіка повинна бути соціально спрямованою, а не в кишені грошових мішків.

Кирило Булкін

В ході нашої розмови, ви, шановні гості, виклали своє бачення, як має розвиватися Україна, які зараз потрібні дії від влади. Наскільки, на Вашу думку, реальне втілення оцих ваших пропозицій, ваших ідей за теперішнього складу ВР, за теперішньою ситуацією, стосунками з гілками влади, про які ми всі знаємо? Чи оптимістичні у вас погляди, як далі в лютому буде розвиватися ситуація, чи вдасться з криз, які наявні вийти, наскільки швидко?

Валерій Пустовойтенко

Я думаю, що потрібно простий крок зробити. Перш за все, прем’єр-міністр України являється лідером списку НСНУ. Він і міністри повинні піти у відпустку, займатися виборчою кампанією. Зразу стабілізується робота уряду і покращаться відносини з ВР.

Кирило Булкін

Чи реально це, на Вашу думку?

Валерій Пустовойтенко

Я думаю, що реально. По-перше, ця команда, яка прийшла вимагала, щоб та влада пішла у відставку, щоб вона не працювала. Це було при Януковичу. Як кажуть, що дурний приклад заразний для всім. Хочемо чи не хочемо він є, нікуди від цього не дінемося. Так же само місцеві ради.

Я мало в це вірю, про що Ви говорили. Напруга буде до закінчення виборів. Точно сказав Михайло, ми всі про це кажемо, що для мене головне, щоб сформували парламент, керівництво обрали і сформували достойний уряд, який буде вести ту політику, яка потрібна, буде нам виручена, як шлях до майбутньої роботи і для наших виборців.

Михайло Сирота

І в лютому і в березні буде наростати протистояння в провладному, так і в опозиційному таборах. В результаті люди серйозно розчаруються в тих лідерах, які сьогодні у всіх рейтингах публікуються. Я думаю, що до 40-50% оновлення відбудеться після 26 березня складу парламенту, а наступний до 80-90%. Іде дуже різке оновлення політичного спектру, з’являється нова еліта. Саме вона і вирішить ті питання, які стоять в економіці, в соціальній, в політичній сфері. Прогноз позитивний.

Користуючись нагодою хотілося б побажати всім українцям віри в свої сили, не опускати руки, боротися за свої права, Божого благословення всім нам і нашій землі!

Кирило Булкін

Дякуємо!

Наші програми тривають.

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG