Доступність посилання

ТОП новини

Презентація довгосторокової стратегії розвитку України прем’єр-міністром.


Тарас Марусик Київ, 2 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні в Національному університеті “Києво-Могилянська академія” прем’єр-міністр України Юрій Єхануров презентував “Довгострокову стратегію розвитку України та пріоритети роботи Кабінету Міністрів на 2006 рік”. На початку зустрічі зі студентами Києво-Могилянки він повідомив, що Міжнародна організація з боротьби з відмиванням коштів (FATF) погодилася з рекомендаціями контрольної групи і на своєму пленарному засіданні вирішила припинити процедуру активного моніторингу України.

Пріоритети роботи уряду на 2006-2007 роки, зазначив прем’єр-міністр України, є невід’ємною частиною загальної стратегії розвитку країни. Це робочий документ, який постійно обновлюється.

Юрій Єхануров – про державну політику: “Державна політика полягає в тому, що ми повинні зараз, як кажуть, зшивати країну. І для цього треба зробити так. Можна багато говорити, а можна зробити так, щоб потяг з Києва до моря йшов лічені години”.

У своєму виступі прем’єр-міністр визначив п’ять основних пріоритетів на найближчі два роки. Це стабілізація економічної ситуації, побудова діалогу з бізнесом, підвищення якости життя населення та єднання країни, підвищення довіри до держави і зменшення зовнішньої енергетичної залежности країни.

Про останній пріоритет Юрій Єхануров говорив чи не найбільше: “Останні події в газовій сфері висвітлили надзвичайну вразливість української економіки в сфері забезпечення енергоресурсами. Це проблема, яка має глибокі історичні корені, і пов’язана з чим? З недостатньою диверсифікацією постачання енергоносіїв – монозалежність. Нормальна країна – це коли 30% від когось одержиш”.

Першим кроком на шляху до енергетичної незалежности має стати скорочення споживання газу. “Стільки газу не споживає жодна країна”, - сказав прем’єр:

“Ми маємо скоротити споживання газу при таких обсягах до 62 мільярдів кубометрів на рік. Не можна стільки красти, не можна стільки пускати на вітер і не можна так жити, як оце ми виживаємо сьогодні у витрачанні такого цінного енергоресурсу”.

Юрій Єхануров сказав також, що уряд проводить зараз повний аудит споживання. Виявляється, що Україна витрачає лише на так звані виробничо-технологічні потреби 7,8 мільярда кубометрів газу. “Я думаю, - зазначив він, - що ці цифри рівноцінні споживанню газу такою країною, як Угорщина. Скільки там крадуть, ніхто не знає. Це, знаєте, “чорний ящик”: туди зайшло, а звідти не вийшло”.

Прем''єр-міністр України Юрій Єхануров заявив, що уряд розраховує на подвоєння Україною до 2012 року свого реального валового внутрішнього продукту. На запитання, якими часовими рамками обмежуватимуться амбіційні плани уряду, закладені в довгострокову стратегію розвитку України, він відповів:

“Я говорив про те, що мова йде про 2012 рік. Разом з тим енергетична стратегія, яка випливає з цього, має будуватися мінімум до 2030 року”.

Однією з ключових тем у відповідях на запитання студентам Національного університету “Києво-Могилянська академія”, а пізніше і журналістам був переговорний процес зі створення спільного підприємства “Укргаз-Енерго” між НАК “Нафтогаз України” та “РосУкрЕнерго”. Прем''єр-міністр заявив, що переговори завершені:

“Перед поїздкою сюди я підписав останній документ, який потрібно. Вчора переговори пройшли дуже успішно, і тому весь переговорний процес реально завершився - сьогодні десь так в районі 10-ої години ранку – пів на одинадцяту. Зараз відбувається технічне оформлення документів. Я не буду розповідати, у кого тряслися колінки, коли підписували там деякі документи вчора, але коли прийде час, я цим людям в очі все скажу – все, що треба. А останній підпис я поставив свій, і я взяв на себе зараз відповідальність за те, що після обіду буде оголошено. Це може подобатись комусь чи не подобатись. Моя майбутня політична кар’єра не має значення. Має значення те, що завтра ви прийдете додому і буде тепло. А потім, влітку, ви можете клясти мене скільки завгодно, а взимку, може, згадаєте добрим словом”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG