Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Андрухович став у Польщі рок-співаком.


Єва Поштар Варшава, 2 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Юрія Андруховича знають у Польщі й Україні як письменника, поета, а також публіциста. А вже невдовзі ми зможемо зустріти його й як рок-співака. Завдяки товариству "Бюро літерацкє", що в західнопольському місті Вроцлаві, він має шанс стати також зіркою естради. На початок, принаймні, в Польщі.

Товариство "Бюро літерацкє" діє у Вроцлаві вже одинадцять років. Головною метою діяльності цієї організації є популяризація сучасної поезії, проведення літературних і освітніх акцій, а також співпраця з молодими творцями Польщі і Європи. Візиткою Бюро є щорічний фестиваль "Порт Вроцлав", який є своєрідним святом поезії, митців, виконавців альтернативної музики.

Саме на ювілейному фестивалі минулої осені й сталася зустріч музикантів вроцлавської групи "Карбідо" з Юрієм Андруховичем. Внаслідок миттєвого порозуміння Юрія Андруховича запросили як вокаліста на сцену. Цей концерт завершив вечір поезії, в якому брали участь шість поетів із України. Усі були захоплені цією подією.

Шеф "Бюро літерацького" Артур Буршта так розповідає "Радіо Свобода": "Це був настільки цікавий досвід для обох сторін, що я запропонував музикантам і Юрієві спільно записати платівку. Спершу ми не сподівалися на якийсь блискучий політичний або митецький успіх".

Так і домовились. І вже на кінець січня цього року у студії записані дев’ять творів. Слова пісень – це 7 поетичних творів Андруховича зі збірки "Твори для мертвого півня", які минулого року надрукували у Вроцлаві польською мовою. Восьмим і дев’ятим творами є українська народна пісня та україномовний інспірований музикою реп, або ямайською музикою Боба Марлі, твір "Козак Ямайка".

Платівку отримаємо до рук уже в березні. До кожного диска буде долучено квиток на фестиваль, який планується на квітень у Вроцлаві. Тут відбудеться і єдиний "живий" концерт вроцлавського музичного колективу з українським вокалістом.

Вроцлав, його артистичний світ відчувають велике тяжіння до Львова, бо ж до того міста над Одрою із хвилею переселенців із Західної України прибуло після війни й багато інтелектуалів та артистів. Тут також відбувається міжнародний фестиваль "Ukraina VIVA!"

Це звертання Вроцлава до української культури підтвердив Артур Буршта: "Треба пам’ятати, що це черговий український проект "Бюра Літерацького". На початку була антологія поезій перекладача Богдана Задури – це найбільша презентація української поезії в Польщі. Потім були книжки Андруховича, Жадана. В листопаді з’явилася книжка Василя Махна. Думаємо про чергові проекти".

Вроцлав – це місто на історичному пограниччі Польщі, Німеччини, Чехії. Виявляється, тут є історичні зв’язки і зі Сходом, бо дружинами князів із роду П’ястів були дочки Ярослава Мудрого. Вроцлавців тішить, що ці традиції підтримуються і сьогодні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG