Доступність посилання

ТОП новини

Як голосуватимуть дніпропетровці – опитування.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 3 лютого 2006 (RadioSvpoboda.UA) - Дніпропетровською громадською організацією “Центр соціальних досліджень” проведене опитування жителів міста щодо їхніх уподобань на майбутніх виборах до Верховної Ради і на місцевих виборах.

27-31 січня були опитані методом інтерв’ю 700 респондентів у віці 18 років і старше. Помилка репрезентативності опитування за оцінкою соціологів не перевищує трьох з половиною відсотків.

Згідно з результатами опитування у виборах обов’язково візьмуть участь понад 73 відсотки опитаних. 10 відсотків скоріш за все прийдуть на виборчі дільниці. Не візьмуть участі у голосуванні близько 10 відсотків опитаних.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися напочатку лютого, у Дніпропетровську подолали би тривідсотковий бар’єр 5 партій і виборчих блоків. Це Партія Реґіонів – 31,5%, Блок Юлії Тимошенко – 10,7%, Блок Віктора Ющенка “Наша Україна” – 6,1%, Комуністична партія України – 4,4% і Народний блок Володимира Литвина – 3,15 %.

На місцевих виборах голоси виборців розподілилися би так: Партія Реґіонів – 24,5%, Блок Юлії Тимошенко - 8,8%, Блок Віктора Ющенка – 5,35%, Комуністична партія – 4,9%, Блок Володимира Литвина – 3,15%.

На виборах міського голови понад 27 відсотків виборців мають намір проголосувати за Івана Куліченка, котрий зараз обіймає цю посаду.

Відтак політичні пріоритети дніпропетровців і на виборах до Верховної Ради і на місцевих виборах співпадають. Оцінка перетікання електорату від одних суб’єктів виборів до інших та до групи тих, що не визначилися і не візьмуть участь у виборах у порівнянні уподобань на виборах до Верховної Ради і на місцевих показує що найбільш сталим є склад виборців Комуністичної партії – 92% з них проголосують однаково. Далі за сталістю електорату йдуть Блок Павла Лазаренка – 80%, Народний блок Литвина – 79%, Блок Віктора Ющенка – 73%, Партія Реґіонів – 72%, Блок Юлії Тимошенко – 71%. Найменш сталим є електорат Соціалістичної партії – 57% і Опозиційного блоку “Не так” – 33%.

При цьому більшість виборців, котрі на місцевих виборах проголосують інакше ніж на виборах до Верховної Ради, тяжіють до партій і блоків, близьких за ідеологією чи історією спільних дій.. Так , частина виборців блоку Віктора Ющенка проголосують за Блок Юлії Тимошенко і Соціалістичну партію, виборці Партії Реґіонів – за Опозиційний блок “Не так” і Блок Наталії Вітренко, виборці блоку Вітренко – за Соціалістичну партію і Партію Реґіонів, виборці блоку “Не так” – за Партію Реґіонів.

Про слабку агітаційну і інформаційну роботу у реґіоні низки партій і блоків чи відсутність програм, орієнтованих на реґіон, свідчить те, що від чверті до половини їхніх виборців, визначившись з голосуванням на виборах до Верховної Ради, на місцевих виборах переходять до катеґорії виборців, що не визначилися. Це в першу чергу стосується Партії Зелених, опозиційного блоку “Не так”, Партії пенсіонерів і партії “Віче”. Навіть фаворити уподобань на виборах до Верховної Ради - Соціалістична партія, Народний блок Литвина, Блок Юлії Тимошенко та Партія Реґіонів на місцевих виборах можуть втратити від 29 до 16 відсотків виборців.

Такою є оцінка електоральних симпатій дніпропетровських виборців на початок лютого.
XS
SM
MD
LG