Доступність посилання

ТОП новини

Павло Качур – для впровадження технологій енергозбереження маємо період між квітнем і вереснем.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 6 лютого, 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Минулої п’ятниці у Дніпропетровську перебував міністр архітектури, будівництва і житлово-комунального господарства України Павло Качур.

Міністр відвідав конструкторське бюро «Південне» яке крім ракет розробляє також вітроенергетичні системи а також трамваї і тролейбуси, що виробляються спільним українсько-чеським підприємством «Татра – Південь», і взяв участь у нараді керівників електротранспорту. Обговорені питання розвитку міського електротранспорту і поліпшення його роботи. Йшлося зокрема і про нечесну конкуренцію у галузі перевезень пасажирів, внаслідок якої у містах України електротранспорт поступився приватним підприємствам – власникам маршрутних таксі.

Того ж дня у обласній державній адміністрації під головуванням голови обласної адміністрації Ндії Дєєвої відбулася нарада з питань енергозбереження, будівництва доріг і соціального житла.

На нараді була презентована програма енергозбереження Дніпропетровської області на 2006-й рік. Основними положеннями програми є зниження енергоємності промислової продукції, зменшення втрат паливно-енергетичних ресурсів у комунальній і побутовій сферах, зниження споживання природного ґазу за рахунок альтернативних видів палива, вдосконалення реґіонального механізму управління енергозбереженням, застосування високих технологій, впровадження системи енергетичного моніторинґу.

На пресконференції, коментуючи положення обласної програми, Павло Качур зазначив:

«Велика мобілізація і наукової думки і практиків і органів влади дає впевненість що енергетичні проблеми, з якими стикнулася Україна, цей виклик для України, я сьогодні бачив що ми шукаємо достойну відповідь і ми дуже близькі до цієї достойної відповіді на цей виклик».

Павло Качур сказав що згідно з планом дій, розробленим керованим ним міністерством «наша політика буде полягати у тому щоб за підсумками року вийти на збереження споживання ґазу у комунальній сфері на 15-20 відсотків і цей показник на перше півріччя ми пропонуємо зафіксувати на рівні 10 відсотків».

Економію ґазу планується отримати за рахунок заміни застарілих котлів як у котельнях так і у індивідуальних будинках, застосування нових теплоізоляційних матеріалів, організаційних заходів. Йшлося і про заміну у будинках застарілих вікон на вікна нових конструкцій, які зменшують втрати тепла. Уряд не полишив ідею надання населенню пільгових кредитів для заміни вікон. Йшлося також про припинення будівництва житла з монолітного залізобетону, який має погані теплоізоляційні властивості. Є серйозні проблеми з забезпеченням теплоізоляції старих бетонних п’ятиповерхівок. Для вирішення проблеми п’ятиповерхівок необхідне залучення коштів населення з одночасною допомогою держави малозабезпеченим громадянам, сказав Павло Качур.

“Нам треба зараз у державі кожен крок зважувати на його розумність, не на політичну доцільність або політичний ефект і популізм. Нам би, перше, сьогодні припинити робити неефективні кроки. Друге, що робити першочергово, щоб зробити ефективнішим те, де допустили помилку вчора. І отакими кроками рухатися. Особливо сьогодні я відчув і тут, і у середу я був у Запоріжжі з президентом – настільки суспільна думка вже готова до цього, готовий бізнес, готова влада. Я вважаю що ми маємо сприятливі можливості для того щоб почати діяти. Ми маємо зрозуміти що якщо ми між квітнем і вереснем не використаємо ефективно цей період – все... Далі можемо тільки розказувати як важливо впроваджувати енергозберігаючі технології” – зазначив міністр архітектури, будівництва і житлово-комунального господарства України Павло Качур.
XS
SM
MD
LG