Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Діти підземелля.


Київ, 6 лютого 2006 року. Українські шахти треба приватизувати - тоді і шахтарі будуть задоволені зарплатами і державі доведеться витрачати на закриття неприбуткових шахт менше грошей - висловив своє бачення реформування вугільної галузі президент Віктор Ющенко. На таку пропозицію через кілька місяців відгукнулася вже відома в Україні іноземна компанія МІТАЛ СТІЛ - нещодавно вона купила металургійний комбінат Криворіжсталь. Представник Мітал Стіл повідомив прем’єру Єханурову про зацікавленість компанії до українських вугільних підприємств. Чи потрібен українським шахтам іноземний інвестор? Чи зможе приватний власник зробити нерентабельні нині шахти - прибутковими? Досліджують звуки життя - діти підземелля з Віолою Бурдою.

Вісімдесят - ця цифра для вугільників є містичною. Президент стверджує - вісімдесят відсотків шахт є прибутковими і в них зацікавлені інвестори - в тому числі іноземні. Експерти стверджують - навпаки - якраз вісімдесят відсотків копалень - є збитковими. А інші - видобувають вісімдесят відсотків вугілля. Свого часу чимало грошей держава витратила на закриття нерентабельних шахт - це означало, що шахтарям мали видати соціальну допомогу. Однак тільки в минулому році дев"яносто чотири відсотки грошей, відведені на закриття, зникли - про це повідомила рахункова палата. Говорить колишній голова компанії вугілля України Олександр Хохотва.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Приватизована шахта чи державна - для самих шахтарів значення не має, якщо платять добре. А порівняно з Радянськими часами, гірники почувають себе набагато гірше, а охочих іти під землю - щороку меншає. А за які гроші ви спустились би під Землю - спитали Звуки Життя у перехожих.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Видобувати вугілля, виявляється, можна не лише на шахті. За останні роки проблема "вижити" стала настільки актуальною для шахтарів Донеччини та Луганщини, що вугілля навчились добувати самотужки - у так званих копанках. Мешканці гірничого містечка Зорянська, що на Луганщині, готові майже на все, аби здобути хліб для своїх родин - каже місцевий кореспондент Радіо Свобода Василь Соколенко. Для гірника ризикувати життям - справа чи не буденна. Погане устаткування та недотримання техніки безпеки - характерні для української гірничої справи - кажуть експерти. Як результат - лише до травматологічного відділення в Червонограді, що на Львівщині, щотижня потрапляють кілька гірників. Як живуть шахтарі Львівщини - досліджувала кореспондент Радіо Свобода Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Клопіт з вугільною галуззю у вісімдесятих роках минулого століття мала і Великобританія. Залізна леді - Маргарет Тетчер - вирішила шахтарську проблему раз і назавжди - вона оголосила приватизацію копалень, закрила усі збиткові шахти, а шахтарі закритих підприємств - отримали одноразову допомогу. В Україні на таку шокову терапію поки що ніхто не зважився... Як це відбувалося у Британії - знає кореспондент радіо Свобода у Лондоні Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG