Доступність посилання

ТОП новини

Кримські “регіонали” купують голоси за вугілля “від Януковича”?


Володимир Притула Симферополь, 6 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Криму – перший передвиборчий скандал, який може мати серйозні політичні наслідки. Місцеві журналісти піймали одну з районних організацій Партії регіонів на спробі підкупити виборців. Днями Чорноморська телерадіокомпанія, один з власників якої очолює в Криму Блок Юлії Тимошенко, повідомила, що “регіонали” в Чорноморському районі автономної республіки безкоштовно або ж за пів ціни місцевим мешканцям постачали вугілля “від Януковича”.

Дід Олександр і баба Марія із села Водопійне теж отримали за пільговою ціною вугілля “від Януковича”. Тепер вони чекають, що і заплачені кошти, хоч вони і втричі менші, аніж реальна ціна, повернуть і вугілля виявиться для них зовсім безкоштовним. Дід Олександр: “Це вугілля від Януковича. Наче його привезли у Красну Поляну. З Красної Поляни розвозитимуть його. Спочатку сказали по 200 гривень, потім — по 150 гривень тонна”. – сказав дід Олександр із села Водопійного. За даними журналістів Чорноморської телерадіокомпанії, які перші повідомили про цей факти, безкоштовне чи за пільговою ціною вугілля від лідера Партії регіонів Віктора Януковича отримали мешканці ще щонайменше трьох сіл Чорноморського району автономії.

Розповідає Ірина Куценко, місцевий агітатор Партії регіонів: “Я працюю як агітатор від Партії регіонів, від Януковича. Мені зателефонували з Чорноморська, з блоку і сказали, що прийшло вугілля – як допомога малозабезпеченим. Ми будемо вам привозити, а ви – продавати по 150 гривень. Я думала, що це моя робота, що це в мої обов`язки входить”, - сказала Ірина Куценко. За словами журналістів, у керівництві парторганізації “регіоналів” Чорноморського району спершу спробували відхреститися від вугілля, але потім заступник голови районної організації Партії регіонів Микола Константинов все-таки визнав, що мешканцям трьох сіл Чорноморського району роздали 30 тонн вугілля, проте всі гроші, що взяли з людей за вугілля, їм повернуті: “Ці гроші ми повернули всім людям прямо в руки. Є відомість, і вони розписалися. І фактично вони отримали вугілля безкоштовно”, - повідомив представник районних “регіоналів”.

Лідери кримської організації Партії регіонів поки що офіційно ніяк не коментують цей скандал, але в штабі кримського виборчого об’єднання Блок “За Януковича!” заявили, що вугілля роздавали у Чорноморському районі ще до початку виборчої кампанії. Поки що не придумали як відреагувати на дії “регіоналів” і в кримському Блоці Юлії Тимошенко, керівники якого мають певний влив на телекомпанію, яка першою оприлюднила ці факти.

А ось реакція на це Олексія Кондратенка, голови Виборчкому Криму: “Якщо буде встановлено в судовому порядку, що організація, засновником, власниками або членом керівного органу якої є відповідна партія чи блок, чи уповноважена особа цієї партії або блоку, під час виборчої кампанії надає виборцям гроші або безкоштовно чи на пільгових умовах товари, послуги, грошові кредити, лотереї та інші матеріальні цінності, у цьому випадку також Виборчком АРК ухвалює рішення про зняття з реєстрації цієї партії (КРО чи блоку) з виборів. Тобто досить суворі та жорсткі норми встановлені законом”, - заявив голова кримського Виборчкому Олексій Кондратенко.

Тепер в Криму чекають, хто з конкурентів Партії регіонів першим подасть до суду. Втім, можливо, першою відреагує на це Прокуратура автономії. Днями її прес-служба повідомила, що у прокуратурі Криму, а також міських і районних прокуратурах створені робочі групи для своєчасного та ефективного реагування на факти порушення законодавства в разі надходження звернень із цих питань від суб''єктів виборчого процесу або за повідомленням засобів масової інформації.
XS
SM
MD
LG