Доступність посилання

ТОП новини

Відкриття 9 сесії Верховної Ради.


Влада Саюк Київ, 7 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні відбулося урочисте відкриття 9 сесії Верховної Ради, на яке прибув майже весь склад Кабінету Міністрів. Це остання сесія старого українського парламенту. Звертаючись до депутатів, голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що ця остання сесія четвертого скликання буде найбільш заполітизованою. Підтверджуючи його прогноз, в кулуарах депутати вже обговорювали, чи можлива домовленість між Віктором Ющенком, Віктором Януковичем та Юрієм Єхануровим про розподіл посад у країні після виборів.

(Звучить гімн) На цьому мирний перебіг сесії і завершився. Першим до трибуни вийшов голова парламенту Володимир Литвин. У дiяльностi Верховної Ради України пiд час останньої сесiї четвертого скликання домiнуватиме полiтична складова, заявив він.

“Не в перше і не в останнє в історії України будуть сесії Верховної Ради виразно позначені виборчим змістом, політичним змістом. Водночас особливість нинішнього періоду в тому, що вслід за президентськими виборами має бути вперше легітимно сформоване керівництво держави на всіх рівнях. По суті це вибір майбутнього. І вже сьогодні очевидно, що він може датися нам високою ціною і потребуватиме особливої відповідальності”.

Вже в кулуарах депутати обговорювали між собою вчорашню заяву народного депутата, члена народної партії Сергія Ратушняка. Він місцевим ужгородським журналістам продемонстрував копію угоди з нібито підписом президента. І розповів, що нещодавно Віктор Ющенко, Віктор Янукович та ЮрійЄхануров підписали меморандум, в якому вже розподілили державні посади після виборів. Згідно з цим документом Прем’єр-міністром стане Янукович. Юрій Єхануров буде першим віце-прем’єом. Член “Нашої України” Роман Безсмертний отримає посаду Голови Верховної Ради. А Раїса Богатирьова, член “Регіонів України”, має бути першим віце-спікером. Пані Богатирьова заперечує, що такий документ міг бути підписаний.

“Такого в принципі не могло бути і навіть якщо пофантазувати, Партія регіонів ніколи так не вчинить. Наша принципова позиція, що фракція має достатню кількість професіоналів, які можуть прийти в уряд, очолити уряд, очолити Верховну Раду і посісти посади губернаторів. Тому ми сьогодні по праву сильного будемо домовлятися з тим, хто прийде в парламент, щоб створити коаліцію. Я думаю, що пан Ратушняк свідомо це зробив, намагаючись зробити чорний піар для нас, але зробив дуже гарно ”.

У свою чергу член народної партії Олег Зарубінський каже, що в київському офісі партії цього документа не бачили. Проте своєму партійцю народники довіряють і вірять у те, що такий документ існує.

“Цей документ потрапив до нашої регіональної організації. Але виникає достатньо цікава ситуація, коли відхрещуючись від цього документа, ані одна, ані інша сторона його не коментують. Це певною мірою свідчить, що такі варіанти розглядаються. Я навіть переконаний, що такий варіант розглядається”.

Керівник уряду Юрій Єхануров також заперечує можливість існування домовленостей між ним, Ющенком і Януковичем.

“Мені про це не снилося навіть. Єдине, що можу сказати, якщо ця тема буде цікавішою, ніж газ, то крутіть таку тему. Я вчора зі штабу повернувся без чогось десять. Роман Петрович про це ще нічого не знав”.

Наявність угоди заперечує і керівник юридичного департаменту виборчого штабу блоку "Наша Україна" Роман Зварич. Він же заявив, що блок розглядає питання про подачу скарги до Центральної виборчої комiсiї на того депутата, який поширює недостовiрну iнформацiю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG