Доступність посилання

ТОП новини

Конференція в Гарварді вислухала про газ українську опозицію, але не почула аргументів влади.


Сергій Куделя Вашинґтон, 7 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Денонсація підписаних газових домовленостей із Росією малоймовірна, а тому Україні необхідно підвищувати енергоефективність власної економіки. Такою була одна з рекомендацій, які запропонували експерти на конференції в Гарвардському Університеті. Темою цієї конференції були російсько-українські відносини в енергетичній сфері. Як відзначають її учасники, західним експертам залишилися незрозумілими причини, які змусили чинне українське керівництво погодитися на збереження непрозорих механізмів у газовій торгівлі з Росією. Усі учасники конференції погодилися, що підписані газові домовленості шкодять національним інтересам України.

Під час другого дня конференції в Гарвардському університеті російсько-українські газові угоди стали приводом для критики і принципів діяльності української влади. На прикладі підписаних із Москвою контрактів учасники конференції доводили, що навіть після Помаранчевої революції влада в Україні й надалі діє на користь приватних інтересів.

Розповідає професор політології університету Пердью Оксана Шевель: “Такий лейтмотив був, що незрозуміло, чому було створена структура “РосУкрЕнерго”, і особливо чому політичні сили, які виступали під час Помаранчевої революції на засадах прозорої політики, антикорупційної політики, раптом підписали цю угоду. Що ця олігархічна політика триває в Україні і після Помаранчевої революції. Тобто, олігархічна політика триває, бо інакше не можна пояснити той факт, що Прем’єр підписав разом із Президентом створення цього консорціуму”.

Інша учасниця конференції, професор Університету Сеттон Гол Марґарита Балмаседа, критикує і щойно створене спільне підприємство “Укргазенерго”. Вона вважає, що уряд Юрія Єханурова ухвалює гірші рішення, ніж колись ухвалював його попередник Віктор Янукович: “Це ще гірше, оскільки постачанням до України всього імпортованого газу буде займатися одна компанія. Є таке поняття, як контрактна диверсифікація. Необхідно диверсифікувати не лише джерела імпорту газу, але й контракти, за якими він постачається. Нові угоди гірші, ніж ті, що підписував Янукович”.

За словами професора Балмаседи, серед західних експертів існує переконання, що матеріальний зиск від збереження непрозорих схем у торгівлі газом отримують особи не лише в Росії, але й в Україні. Водночас експерти визнають, що поки що достеменно не знають імен цих осіб.

Один із активних учасників конференції, колишній міністр економіки України і член Блоку Юлії Тимошенко Сергій Терьохін скаржився присутнім, що Президент України особистим розпорядженням припинив розслідування діяльності компанії “РосУкрЕнерго”, ініційоване тодішнім головою СБУ Олександром Турчиновим. Як зазначає професор політології Оксана Шевель, ці та інші дії українського Президента викликають нерозуміння в західного експертного середовища, представленого на конференції: “Мотивації Ющенка та оточення Ющенка залишаються невідомими для експертів. Навіть коли пан Терьохін виступав наприкінці, він сказав, що йому смішно, що в якомусь Кембриджі, Масачусетсі люди, які не займаються кожний день українською політикою, бачать усі негативні моменти цієї угоди, а люди, які є у Києві і це підписували, – невже їх не бачили?”

Ця іронія представника опозиційного блоку БЮТ Сергія Терьохіна, як і інша його критика на адресу уряду, залишилася без відповіді. Адже до участі в конференції її організатори не запросили жодного фахівця, який міг би пояснити позицію української влади.

Як сказав “Радіо Свобода” один із керівників Гарвардського Українського Дослідницького Інституту Любомир Гайда, Терьохін був запрошений на конференцію як експерт, а не як політик. Водночас представник Гарварду не пояснив, яким чином кандидат у народні депутати може відокремити свої експертні оцінки від власної політичної діяльності.

Що ж до українських урядовців, то якраз їхня участь, за словами Гайди, могла надмірно політизувати саму конференцію. В результаті учасникам зібрання вдалося легко досягти згоди, бо за два дні вони так і не почули альтернативної думки щодо підписаних газових угод.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG