Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Від карикатури до ворожнечі.


Київ, 8 лютого 2006 року. Мітинги мусульман, підпалене посольство Данії у Багдаді. Чи можуть ці телевізійні картинки стати українською реальністю? Щоденна газета "Сегодня" слідом за європейськими виданнями надрукувала карикатури на пророка Магомета, які в світі наробили чимало галасу. Мусульманські організації України вже зажадали вибачень від часопису. Чи призведе публікація подібних малюнків до спалаху релігійної нетерпимості в Україні, зокрема, в Криму? Про це говорять сьогодні "Звуки життя" – ВІД КАРИКАТУРИ ДО ВОРОЖНЕЧІ – з Микитою Моїсеєвим.

Карикатурна історія змусила вчергове замислитись людство про відмінності життєвих цінностей різних націй. Начебто простий гумор образив почуття вірних... Напевно, ніхто з Датського видання, яке першим опублікувало зловісні карикатури не сподівався такого розмаху цієї справи. Можливо, і редакція газети СЕГОДНЯ не вважає передруківку карикатур поганою справою. А ми поцікавились у людей - як вони оцінюють цю ситуацію?

Аудіозапис програми. Перший випуск:

“Я знаю, що іслам забороняє зображати пророка Мухаммеда у будь-якому вигляді. Але ми не релігійна держава, і жодна релігія не нав*яже нам табу” - це слова Флеммінга Роуза, ініціатора карикатурної епопеї, редактора датської газети яка ще восени опублікувала серію малюнків, серед яких була і карикатура на Мухаммеда. Очевидно, пан Роуз не очікував, що лише економічні збитки Данії від його публікації рахуватимуть десятками мільйонів доларів. Бо серед іншого Датські товари на Близькому сходи з магазинів вилучили. А от на що сподівалися у редакції української газети Сегодня, яка днями передрукувала карикатури, досліджувала на місці Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Росія має свою ситуацію. мусульман в Росії - до п"ятнадцяти відсотків населення. Це друга за чисельністю релігійна група в державі. Яке ставлення до подібних образливих казусів в Росії – розповідає російський політолог Андрій Окара.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Після погромів європейських установ у Сирії мимоволі виникає питання - а чи справді Коран заохочує вірних захищати честь Аллаха будь-яким шляхом? Іслам в принципі завжди мирно співіснує з християнством - стверджує релігієзнавець Дмитро Степовик. Однак час від часу ці стосунки стають агресивними - остання хвиля неспокою якраз припала на межу двадцятого та двадцять першого століть. Реакція на карикатури - найсвіжіший приклад. Але джерелом агресії тут є не іслам як такий, а його окремі фундаментальні течії каже Дмитро Степовик.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG