Доступність посилання

ТОП новини

Нові ініціативи ЄС для України.


Богдана Костюк Київ, 8 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська комісія затвердила низку тематичних програм, які мають запровадити нову модель міжнародної допомоги країнам, що перебувають на шляху до демократії. Одна з держав, де здійснюватимуться ці програми – Україна. Учасниками програм і головними “рушіями” їхнього здійснення є громадські (недержавні) організації. І голова представництва Європейської комісії Ієн Боуґ назвав громадянське суспільство, сектор неурядових організацій (NGO) “візитівкою українського суспільства”.

Серед програм Європейської комісії, які здійснюватимуться в Україні, такі як “Права людини і демократія”; “Недержавні учасники процесів розвитку”, “Людський і соціальний розвиток” та інші. Засновниця всеукраїнського об’єднання “Жіночий консорціум” Руслана Безпальча стверджує, що роль громадського сектору в державі надзвичайно велика, тож недарма саме через нього мають прийти в Україну європейські демократичні цінності:

“Колись у нас були громади. Ми знаємо, у селах були громади. Зараз ми відновлюємо таке поняття, як громада. І людина у громаді захищена, вона відчуває себе серед спільноти, і отже, людина потребує таких спільнот. І що таке громадські організації? Це – відновлення отих громад. Громадська організація – ми повинні глибше це розуміти, а не просто як захист прав населення. Тому що насправді це подальший розвиток суспільства. Це об’єднання людей за якимись своїми інтересами, за якимись цікавостями. І звичайно, це розвиток громадянського суспільства”.

Завдяки ньому українська держава долучиться до європейської спільноти, переконана Руслана Безпальча.

Роман Коваль із Українського центру порозуміння вважає, що здійснення ЄС-івських програм в Україні дозволить громадянському секторові розробити своєрідний “кодекс честі” – етичні засади своєї діяльності:

“Це йде процес самоорганізації, не треба було чекати 15 – 20 років, поки він розпочнеться, і цей процес уже має відповісти на питання – якими будуть українські NGO. Це вже третій рік, як розпочався і зараз іде такий рух за етичну діяльність організацій громадянського суспільства України. І рух цей полягає в тому, що неурядові організації починають розуміти: треба у своїй діяльності якихось принципів дотримуватись, і стосовно своїх відносин зі владою, і у своїй діяльності з колегами, за принципами якогось доброзичливого партнерства або чесної конкуренції, якщо це конкуренція, і так далі”.

Існує проект “Кодексу етичної діяльності неурядових організацій України”, який мають намір поліпшувати представники громадянського сектору, використовуючи і історичний досвід України, і надбання Європейського Союзу, США та інших демократичних держав. Подібний документ знадобиться, серед інших, представникам молодіжного громадського руху, який підтримують в Україні державні інституції країн Євросоюзу. Розповідає керівник представництва Британської Ради Террі Сандел:

“Приємним сюрпризом в Україні стало знайомство з людьми, доброзичливими, позитивно налаштованими людьми – усупереч тим об’єктивно складним обставинам, у яких більшість українців опинилась після тривалої економічної кризи і політичної несвободи. Ці люди, у першу чергу молодь, є рушійною силою демократичних змін, які нині відбуваються у суспільстві. Але молоді потрібні не лише знання, отримані ними у процесі навчання – вони потребують практичних навичок, уміння працювати за різних обставин, бути позитивно налаштованими і до колег, і до опонентів. Британія, інші держави ЄС охоче допомагатимуть цим молодим лідерам громадянського сектору, які інвестують своє майбутнє в Україну”.

Програми соціального розвитку українських регіонів – потреба сьогодення, переконаний голова Асоціації шахтарських міст України Юрій Бобров:

“Ми працюємо за такими програмами, але дуже важко їх якось у регіони затягнути. І ми зацікавлені в інформації (про програми), ми спілкувалися з людьми, які казали, що будуть такі програми для України. Раніше ці програми залишалися в столиці і звідти йшли у регіони. А ми зацікавлені у співпраці з іншими країнами. Ми зацікавлені у реалізації таких програм”.

Європейська комісія обіцяє охопити усі регіони України, а з боку Євросоюзу представники усіх держав – членів готові поділитися досвідом розвитку громадянського суспільства, повідомляє прес-служба Єврокомісії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG