Доступність посилання

ТОП новини

Кримськотатарська освіта – на межі стагнації.


Володимир Притула Симферополь, 9 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Представники кримської інтелігенції б’ють на сполох – кримськотатарська освіта – на межі стагнації, далі – її деградація. 8 лютого члени Робочої групи з розробки Концепції освіти кримськотатарською мовою і Програми її реалізації висловили “річучий протест” Міністерству освіти та науки Криму, яке, на їхню думку, саботує розвиток кримськотатарського шкільництва.

Кожен великий мітинг кримських татар не обходить стороною проблеми кримськотатарської культури та освіти. Але останнім часом їх відтіснила вкрай гостра для репатріантів земельна проблема. І все ж питання національної освіти кримські татари не забувають. І члени Робочої групи з розробки Концепції освіти кримськотатарською мовою та Програми її реалізації переконані, що кримська влада недостатньо приділяє уваги цій проблемі.

У середу вони виступили з різкою заявою, в якій гостро критикували Міністерство освіти та науки Криму. На думку представників кримськотатарської інтелігенції, урядовці всіляко затягують ухвалення згаданої Концепції. Її проекти уже тричі розглядала урядова комісія і тричі відправляла на доопрацювання.

Остання версія цього документу, як розповів її співавтор Кемал Мамбетов, передбачає три головні складові частини: практична реалізація права на освіту рідною мовою на всіх рівнях навчання, взаємодія з культурами інших народів і забезпечення Державного стандарту базової і повної середньої освіти. Позицію ж Міністерства пан Мамбетов вважає звичайним саботажем, спрямованим, проти відродження освіти і культури криимськотатарського народу.

У Міністерстві освіти та науки Криму такі закиди спростовують, там кажуть, що усі подані проекти Концепції освіти кримськотатарською мовою були погано підготовлені і кожна мала якусь хибу. Зараз над цим документом продовжують працювати фахівці і його затвердження – лише проблема часу.

Водночас, Кемал Мамбетов звертає увагу, що серед доопрацьовувачів Концепції практично немає кримських татар і наполягає на тому, щоб до роботи були допущені кримськотатарські фахівці зі згаданої Робочої групи. За його словами, кримськотатарська освіта зараз перебуває у вкрай занедбаному стані. І хоча в автономії діє 15 шкіл, що мають статус “кримськотатарських”, у них навчається лише близько 4 тисяч учнів. Причому, лише частина предметів тут викладається кримськотатарською мовою. Він також назвав “жахливим фактом” те, що понад 7 тисяч школярів кримськотатарської національності цього навчального року відмовилися вивчати рідну мову. За його словами, кримська влада не хоче діалогу, тож репатріанти вимушені мітингувати.
XS
SM
MD
LG