Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Виборчий клондайк.


Київ, 9 лютого 2006 року. Передвиборча кампанія набирає обертів - партії максимально намагаються наблизитися до виборців і за півтора місяці, що лишилися до голосування, розрекламувати себе. Кілька днів тому закон їм дозволив агітувати за себе з "блакитних екранів", міста рясніють політичними бігбордами та агітаціними наметами. Сорок п''ять партій та блоків або майже вісім тисяч людей претендують на парламентські крісла. Тримісячна виборча кампанія вимагає від партій значних грошей. Водночас для простих українців виборча кампанія дає можливість заробити на політиках – в середньому два рази на п’ять років . Де партії беруть кошти на агітацію? Скільки і як можна заробити на виборах? Досліджують “ Звуки життя - виборчий клондайк” –– з Віолою Бурдою.

Ніякого секрету щодо походження передвиборчих коштів немає - каже голова фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук. Мовляв, всі йдуть однаковим шляхом. Він озвучує цей вже "не секрет", де беруться ці гроші... Попри всю фінансову нібито загадковість для простих людей, виборчий бюджет має чітку але надто прозору побудову. Про те, заради чого та як витрачаються партійні гроші розповідає незалежний експерт, аналітик Віктор Кулішенко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Серед моїх знайомих-журналістів чимало людей буквально "годуються" на виборах - як правило під час перегонів за стандартну роботу платять "за подвійним лічильником". Ми поцікавились у перехожих - а чи пропонували їм працювати під час виборчої кампанії та виборів? Перед кожними виборами, як гриби після дощу, у містах з’являються агітаційні намети. Люди там працюють у спеку і в холод і зовсім не з ідеологічних міркувань - заробити за кілька місяців можна непогано. У цьому переконувалась Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Харкові жартують - нехай вибори відбуваються частіше. За спостереженнями місцевої кореспондентки радіо свобода Вікторії Маренич, не шкодують грошей на агітацію цього року Партія Регіонів та БЮТ . Розцінки та види агітаційних робіт - по-харківськи .... Відділити політику від бізнесу вдалося Великій Британії. Як саме – знає кореспондент Радіо Свобода у Лондоні Олекса Семенченко....

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Най-неполітичнішому українцю щодня впадає у вічі величезна купа біг-бордів та наметів, що агітують голосувати за ту чи іншу політичну силу. Але грошей потребують і інші види реклами - наприклад, залучення зірок шоу-бізнесу. У тому що останній взагалі існує від виборів до виборів - переконаний музичний продюсер, музикознавець Олександр Євтушенко. Він каже - на час виборів мистецтво перестає служити народові....

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG