Доступність посилання

ТОП новини

Чому італійців мало цікавить Зимова Олімпіада?


Мар’яна Драч Прага, 9 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Завтра в італійському місті Турин розпочинаються зимові Олімпійські ігри, в яких змагатимуться найкращі хокеїсти, фігуристи та лижники світу. Мільйони вболівальників на різних континентах спостерігатимуть за цим спортивним дійством, втім, самих італійців Олімпіада наразі не дуже цікавить. Чому ж так відбувається?

Сонце моє, співає легендарний італійський тенор Лучіано Паворотті. Його землякові Алесандрові Коста також найбільше до вподоби сонце і море. Власне, він може cпостерігати за морськими хвилями прямо з вікна своєї пекарні поблизу Палермо, що на південному італійському острові Сицилія: "Ми тут звикли до сонця і моря. Нам більше подобається плавати в морі, ніж їздити на лижах."

У той час як на півночі Італії висадився спортивний десант з усього світу, житель півдня країни Алессандро Коста говорить, що він не стежитиме за Олімпіадою. Таке ставлення - характерне для багатьох італійців, каже Крістофер Віннер, американський журналіст, який працює в Римі впродовж останніх 40 років: "Не думаю, що зимові Олімпіади колись цікавили італійців, хіба що у них брала участь якась велика зірка, чи кілька таких зірок. А цього року цього особливо бракує."

Із мільйона олімпійських квитків станом на минулий тиждень викупили лише 60 відсотків. При цьому менше половини квитків продали в Італії.

Тим часом надходять повідомлення про те, що ліві активісти, яким не до вподоби Олімпіада і її спонсор, компанія Кока-Кола, можуть провести насильницькі акції протесту. До того ж Італія є важливим союзником Сполучених Штатів у боротьбі з тероризмом. Пори те, що офіційний Рим відхилив пропозицію НАТО патрулювати ігри, італійська влада серйозно посилює заходи безпеки. Увечері 10 лютого, під час відкриття Олімпіади, над Турином закриють повітряний простір, альпійські схили охоронятимуть снайпери.

У самому ж Турині панує піднесений настрій. Місцеві жителі звертають увагу на те, що відремонтували дороги, оновили фасади будинків, ліпше працює громадський транспорт. Турин чекав цього моменту, каже один із жителів міста.

Але чи чекала Італія? Журналіст Крістофер Віннер вважає, що італійців зациклилися на своєму улюбленому виді спорту - футболі, а від нього трохи відволікає хіба що політика:

"Зараз середина футбольного сезону. Увага прикута до італійських команд у Лізі чемпіонів та національній лізі. Є ще один аспект – політика. Через півтора місяці в Італії вибори і вже почалася передвиборча кампанія: усі газети заповнені аргументами за і проти прем''єра Сильвіо Берлусоні, це переймає громадську думку, адже він суперечлива постать."

Щоправда, італійці відомі ще й тим, що відкладають речі на останню хвилину. Тому організатори Олімпіади сподіваються, що після офіційного старту змагань, підтягнуться і вболівальники. Втім, навряд чи це буде Алессандро Коста із сицилійській пекарні: "Тут усі говорять лише про те, який зараз клятий холод. Нині близько 5-6 градусів і ми почуваємося жахливо. Ми просто терпіти не можемо, коли так холодно." І, як виглядає, так почувається багато італійців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG