Доступність посилання

ТОП новини

Газові відносини України з Росією виявилися непрозорими навіть для українського посла у США.


Сергій Куделя Вашинґтон, 9 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Україна не могла отримати кращих умов постачання російського газу, ніж ті, що зафіксовані в нових домовленостях із Росією. У цьому переконував сьогодні американську аудиторію посол України в США Олег Шамшур під час конференції у Вашинґтоні, присвяченій нещодавній газовій кризі. Водночас посол Шамшур визнав, що не знає всіх подробиць нещодавно підписаних угод, зокрема тих, що стосуються умов використання українських газосховищ та газотранспортної системи. А саме ці подробиці й цікавили багатьох присутніх на конференції, яку організував Фонд Джеймзтауна.

Конференц-зал, де виступав представник української держави, не зміг вмістити всіх, хто бажав його вислухати. На думку посла України у США Олега Шамшура, газовий конфлікт між Росією та Україною розв’язаний лише тимчасово, оскільки російська сторона й надалі не відкидає можливості змінити ціну на газ у найближчому майбутньому.

Посол також не спростував закиди західних експертів щодо сумнівної репутації приватного посередника в торгівлі газом – компанії “РосУкрЕенерго”. Він лише зазначив, що ця компанія стала монопольним постачальником газу в Україну проти волі офіційного Києва: “Безперечно, ми хотіли би мати справу з прозорою, чистою, красивою компанією. Але в цьому випадку Україна не мала іншого вибору. І я процитую Президента Ющенка, який сказав, що посередник – компанія “РосУкрЕенерго” – була російською умовою підписання угоди”.

Як і лідери української опозиції, посол Олег Шамшур вважає, що Україна мала всі юридичні підстави звернутися до арбітражного суду у Стокгольмі, щоб довести чинність попереднього договору з Росією, який мав би діяти до 2009 року. Однак, на думку посла, цьому перешкодили сильні морози та розгнівані європейці:

“Якщо ви візьмете до уваги погодні умови, і якщо візьмете до уваги гнівні протести Європи, коли тиск у трубі почав знижуватися, я думаю, стане очевидно, що ми мали домовлятися про нові умови, і я думаю, що ми отримали цілком прийнятні та вигідні умови для України”.

Саме реальну вигоду від нових домовленостей із Росією поставив під сумнів у своєму запитанні до посла кореспондент американської газети “Washington Post”. Американський журналіст відзначив, що тарифи на використання своїх газосховищ та газопроводів Україна зафіксувала для Росії на 30 років уперед, а ціна за імпортований Україною газ встановлена лише на 6 місяців. “Чи не послаблює себе Україна таким чином?” – запитав журналіст посла.

Це запитання виявилося риторичним. У відповідь посол Шамшур лише сказав, що досі не отримав офіційного тексту всіх газових договорів із Росією, а тому не може надати жодних коментарів. Присутні звернули увагу, що це різко контрастувало з попередніми запевненнями посла, який зображав українську владу зацікавленою у максимальній прозорості своїх енергетичних відносин із Росією.

Головним позитивним наслідком газової кризи посол назвав кінець залежності України від дешевого газу. На думку посла, це лише сприятиме підвищенню енергоефективності держави.

Щодо майбутніх відносин України з Росією, то всі сподівання посол Шамшур покладає на держав-членів Групи восьми. Він уважає, що саме вони повинні переконати Росію не створювати більше проблем для України та Європи.

Однак присутнім не довелося дізнатися, наскільки виправданими є такі сподівання посла. За словами організаторів конференції, Державний департамент США залишив без уваги їхнє запрошення до участі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG