Доступність посилання

ТОП новини

Асоціація шахтарських міст: нові пропозиції.


Богдана Костюк Київ, 10 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 10-го лютого на Донеччину, на запрошення Асоціації шахтарських міст України, прибула делегація представників влади і шахтарських колективів Ростовської області Росії. Що привело їх на донецьку землю?

За словами Президента Асоціації шахтарських міст України Юрія Боброва:

“МИ хочемо з Ростовською областю, з якою ми межуємо – Донецька і луганська області України – ми хочемо поспілкуватись. Там іде проект, як додати нові технології і нові ідеї у розвиток таких старих промислових регіонів, котрим є Донбас. У Росії є цікаві речі, і ми хочемо поспілкуватися з ними і, можливо, зробити спільний проект”.

Юрій Бобров долучив до розмови з російськими колегами представників місцевого самоврядування, керівників шахт і експертів з обласних органів влади. НА його думку, Донбас здатен негативні тенденції, які лишилися у спадок від радянської доби, для чого варто вивчити і перейняти досвід інших держав, які зітнулися з подібними проблемами і змогли їх розв’язати. Крім Росії, дончанам допомагають асоціації шахтарських міст Польщі та Німеччини, їхні експерти перебуватимуть у Донбасі весною.

Як поінформував Юрій Бобров Радіо “Свобода”, ще однією темою для спілкування з міжнародними інституціями є метан. Цей газ щороку забирає десятки життів гірників в Україні, а Європа вже має досвід його використання як палива:

“Це дуже цікава річ, тому що ринок метану зараз як би відкрив “друге дихання”. У багатих країнах починають ці технології використовувати, і дуже ефективно. Метан – це є та альтернатива, яка може дуже допомогти нашій країні вийти з газової кризи. Тому що метану дійсно багато у нас є, але його треба ефективно використовувати – тому що метан може залягати на різних глибинах і то технологічно може бути важко. У нас метан є на невеликих глибинах у Донбасі, але є і на глибинах півтора кілометри і розумієте, що то дуже важко його видобувати”.

Тим не менше, за словами Юрія Боброва, разом з російськими, німецькими і польськими колегами українці вестимуть діалог і щодо технологій видобутку метану, і щодо можливості його використання як палива, альтернативного імпортованим газу та нафті. Це вже не кажучи про потужності самої вугільної галузі України.
XS
SM
MD
LG