Доступність посилання

ТОП новини

Конкурс “Культурна столиця Європи - 2010”: німці прогонозують Києву непогані шанси.


Надія Кандиба Німеччина, 14 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Рішення Києва взяти участь у конкурсі на право отримати статус культурної столиці Європи стало справжньою несподіванкою для європейців. Якщо українська столиця переможе, то 2010-го року вона стане одним з трьох міст, які паралельно носитимуть цей титул.

2010-го року Європа матиме відразу три культурні столиці – одну в Німеччині, одну в Угорщині і одну в країні, що не входить до складу ЄС. В Угорщині конкурс вже завершився. Переможцем стало місто Печ на південному Заході країни. В Німеччині до фіналу ввійшли два кандидати, а саме – Ессен, розташований в Рурському басейні, та Ґьорлітц, мальовниче містечко на німецько-польському кордоні. Києву, як метрополії, що лежить поза територією Європейського союзу, доведеться змагатися зі Стамбулом. Представники Ессена не стали довго роздумувати і вирішили відразу налагодити контакти з українською столицею. Керівник проекту “Ессен, як культурна столиція Європи” Юрґен Фішер вже наступними вихідними має намір відвідати Київ:

“На мою думку, до участі в конкурсі Київ підштовхнули передусім ті перетворення, які нині відбуваються в українській економіці, політиці, суспільстві. Тема трансформації - є головною і в нашому проекті, оскільки йдеться про перетворення колишнього промислового регіону на європейський центр культури. Як на мене, Київ має непогані шанси. Тому я прийняв запрошення на презентацію українського проекту, яка має відбутися наступними вихідними”.

Представник Ессена сподівається, що його місту вдасться порузумітися з Києвом щодо втілення в життя спільних ідей.

“У нас є сильне бажання налагодити таку співпрацю, якщо Київ стане переможцем конкурсу. Сподіваюсь, що в Україні так само дивляться на цю справу. Отже, в разі успіху ми ще раз зустрінемося і вже конкретно сплануємо співпрацю на 2010-й рік”, - сказав Фішер.

Але це справа майбутнього. Дістати ж перемогу в боротьбі зі Стамбулом Києву буде не просто. Як зазначив Юрґен Фішер, обидва міста заслуговують титул “культурної столиці Європи”. Однак не слід забувати, як зауважують оглядачі, що турецька столиця має тісні людські контакти з тим самим Рурським басейном, де проживає близько 400 тисяч вихідців з Туреччини. Крім того, Туреччина є кандидатом на членство в ЄС, що теж може відіграти певну роль при визначенні переможця. Журі, яке вирішуватиме долю міст, формується Європейською комісією. Результати конкурсу планується оголосити восени цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG