Доступність посилання

ТОП новини

Депортація по-українськи.


Тетяна Ярмощук Київ, 15 лютого 2006 рік, (RadioSvoboda.Ua) - Десятьох громадян Узбекистану, яких затримали у Криму, учора депортували на Батьківщину. Управління верховного комісара ООН у справах біженців називає їхню депортацію незаконно і планує звернутися до уряду України, щоб з’ясувати обставини депортації. Узбецькі політичні емігранти кажуть, що влада Узбекистану переслідує депортованих за минулорічні подій в Андижан. Служба безпеки України мотивує рішення про депортацію узбеків порушенням ними законодавство про перебування на території України.

Громадян Узбекистану, затриманих у Криму депортували на Батьківщину, оскільки ті порушили українське законодавство. Так пояснила ситуацію в інтерв’ю радіо “Свобода” прес-секретарка СБУ Марина Остапенко:

“Під час заходів, які проводила СБУ спільно з МВС в межах боротьби з нелегальною міграцією, 7 лютого були затримані 10 громадян Узбекистану. У зв’язку з тим, що ці особи перебували на території України незаконно, тобто, порушуючи українське законодавство, 14 лютого суд Київського району Сімферополя ухвалив рішення про їх видворення з України”.

У СБУ немає інформації про причетність депортованих узбеків до минулорічних подій в Андижані, як про це заявляли узбецькі політичні емігранти, каже пані Остапенко. За її словами, затримані не мали при собі документів про надання їм статусу біженця.

Однак регіональна радниця з питань громадської інформації Управління верховного комісара ООН у справах біженців Наталя Прокопчук каже, що депортували узбеків на Батьківщину незаконно, серйозно порушивши українське та міжнародне законодавство:

“Ці люди зверталися за статусом біженця до державних органів, які в Україні надають статус біженця – це Держкомнацміграції, який має регіональні відділення, зокрема і в Криму. І якщо перша інстанція, міграційна служба відмовила, тоді люди згідно з Законом України “Про статус біженців” і Женевською конвенцією, мають право звернутися до суду з апеляцією”.

Ще 7 лютого представники Управління верховного комісара ООН звернулося з листом до Держкомнацміграції з проханням детально розібратися у цій ситуації, каже Наталя Прокопчук:

“Старший радник з правових питань нашого представництва зустрічався з посадовими особами Демкомнацміграції, які його запевнили, що людям нададуть можливість пройти через повну процедуру – і першу інстанцію, і другу. Держкомнацміграції також запевнив, що СБУ також знають все українське законодавство та міжнародні зобов’язання України, і вони виконуватимуть всі вимоги законодавства”.

Сказала Наталя Прокопчук і додала:

“Ми також надіслали листа до СБУ з проханням, аби нам надали доступ до цих людей. Але нам не дали доступу, нам сказали, щоб ми написали листа, ми його написали... А сьогодні ми дізнаємося від ЗМІ що цих людей депортували”.

За словами пані Прокопчук, наразі Управління верховного комісара ООН у справах біженців проводить своє розслідування цього інциденту. Управління має намір також звернутися до уряду України, аби ті пояснили, як таке могло статися.

У Державному комітеті України у справах національностей та міграції кореспондентці радіо “Свобода” сказали, що не мають права розголошувати будь-яку інформацію щодо біженців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG