Доступність посилання

ТОП новини

Перебування Віктора Ющенка у Дніпропетровську.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 15 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 15-го лютого у Дніпропетровську з робочим візитом перебував президент України Віктор Ющенко. Головною метою візиту було проведення наради з питань розвитку космічної галузі України.

З летовища Віктор Ющенко поїхав до обласної лікарні імені Мечнікова, де оглянув терапевтичний корпус, зустрівся з медичними працівниками області і вручив їм державні нагороди. Президент також поклав квіти до пам’ятника воїнам, котрі загинули в Афганістані і біля пам’ятника поспілкувався з ветеранами бойових дій на територіях інших держав.

Віктор Ющенко оглянув виробництво трамваїв і тролейбусів та цех збирання ракет на Південному Машинобудівному заводі, провів коротку пресконференцію і взяв участь у нараді з питань розвитку космічної галузі України та використання потужностей космічної галузі для створення і виробництва озброєнь на замовлення Міністерства оборони України, яка відбулася у конструкторському бюро “Південне”.

Пресконференцію президент України розпочав з короткої інформації про суть нової космічної програми і про питання, що обговорюватимуться на нараді:

“Ми на Раді Національної Безпеки і на нараді представників галузі декілька місяців тому поставили перед собою завдання вийти на нову національну концепцію і на базі неї виписати нову космічну програму України, мета якої – розставити, у тому числі на найближчі роки, роль держави у розвитку цієї програми, перспективи розвитку цієї діяльності на базі таких підприємств як Південмаш і відповідне конструкторське бюро і інших підприємств, які належать до космічного комплексу. Безумовно мова буде йти про національну супутникову систему зв’язку, ряд замовлень Міністерства Оборони, це будуть перші замовлення, мова буде йти про імплементацію наших космічних програм, випробування частини обладнання у контексті міжнародних програм. Через нову космічну програму Україна сформулює нові цілі і знайде способи реалізації того потенціалу, яким володіє наша країна, наші підприємства. По військових замовленнях – зараз ми проведемо нараду, я не стану приховувати що вона у певних моментах уже визначена у контексті як використовувати потужності, подібні до Південмашу, для державних замовлень оборонного характеру." Відповідаючи на запитання журналістів, президент повідомив про перспективу надання Україні статусу країни з ринковою економікою:

Конструкторське бюро "Південне"
“Що стосується отримання статусу країни з ринковою економікою у контексті антидемпінгових розслідувань я сказав би що процедурно ми пройшли всі необхідні узгодження і обмін інформацією з цього питання. Ми дали відповіді на всі питання які були поставлені міністерством торгівлі і в цілому американською стороною. Відгуки, які є, фахівців на отримані від України економічні матеріали такі, які дають нам змогу надіятися протягом найближчих декількох тижнів отримати цей статус.”

На пресконференції йшлося також про переговори з Росією щодо умов перебування її Чорноморського флоту на українській території. Віктор Ющенко зазначив:

“Проміжним і самим знаковим результатом цих переговорів було створення двосторонньої комісії з інвентаризації об’єктів, земель і інших структур Чорноморського Флоту. Ключовий контекст діяльності цієї комісії ми бачимо не у тому щоб зробити ревізію великої угоди. Ми бачимо основний контекст у тому щоб привести у відповідність до угоди реальний стан речей починаючи від делімітації території бази, земельних ділянок, радіочастот, об’єктів навіґації, нерухомості, вирішити блок питань, які відносяться до безпеки, до процедур обміну інформацією щодо тих процесів, які зафіксовані у рамках великої угоди. По суті нам треба знайти механіку виконання угоди. Більша частина механізмів на думку української сторони на жаль не була виписана. Тому існує багато взаємних непорозумінь, чуток. Я переконаний що процес переговорів поставить крапку над тими питаннями, які треба було вирішити ще у момент підписання цієї угоди.”

Віктор Ющенко сказав що хід переговорів з російською стороною щодо умов перебування Чорноморського флоту на українській території буде прозорим і він найближчими днями зробить повідомлення для преси про перші підсумки і оцінки переговорного процесу.
XS
SM
MD
LG