Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті побувала голова Фонду державного майна України Валентина Семенюк.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 16 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Перебуваючи на Прикарпатті, голова Фонду державного майна України Валентина Семенюк заявила, що за придбання найбільшого підприємства регіону хімічного концерну „Оріана”, нинішні власники просто забули заплатити. Держава зазнала збитків на суму понад 500 мільйонів гривень.

Однією з основних причин приїзду голови Фонду державного майна України Валентини Семенюк на Івано-Франківщину стала інспекційна перевірка найбільшого підприємства області – хімічного концерну „Оріана”. Таку увагу до підприємства Валентина Семенюк пояснила наступним чином:

„Навіть є такі випадки, один з випадків у вас на Івано-Франківщині, коли об’єкт купили і просто забули заплатити за нього гроші. Я можу назвати його, це об’єкт „Оріана”. Відразу після відвідин „Оріани” Валентина Семенюк заявила, що підприємство під час продажу кілька років тому було оцінене на суму 662 мільйони гривень. 50 % акцій підприємства мали залишатись у власності держави. Натомість компанія, яка зареєстрована в Росії, виплатила лише 100 мільйонів гривень. Понад 500 мільйонів було начебто переведено в акції.

Коли Фонд державного майна звернувся до відповідних контролюючих органів Російської Федерації із запитом, то з’ясувалося, що російська фірма, яка випустила акції, не підтверджує їх жодними матеріальними активами. Валентина Семенюк наголосила, що замість того, щоб внести реальні кошти в статутний фонд підприємства, розвивати його матеріально-технічну частину та соціальну сферу, „Оріана” зараз поділена на окремі найбільш прибуткові виробництва між декількома фірмами. Отож держава не отримує від підприємства належних прибутків, а само воно занепадає. Голова Фонду державного майна України також відзначила, що нинішні власники підприємства дотепер не ліквідували боргу „Оріани” перед німецькими банками у розмірі 20 мільйонів марок. Цей борг також ліг тягарем на державний бюджет.

Загалом, за словами Валентини Семенюк, спадок, який залишила минула влада українському народові, визначається тим, що державі з усієї власності (маються на увазі підприємства, заводи, прибуткова нерухомість) залишилось дуже мало: „На сьогодні в руках держави залишилось 22 % державної власності. Усе решта вже не належить державі. Тобто, не належить усім нам з вами. А в багатьох моментах це майно попало в руки нечесним на руку людям”. Валентина Семенюк також зауважила, що нинішня робота, яку проводить Фонд державного майна України щодо повернення майна у державну власність і спонукання інвесторів до виконання своїх обов’язків – це одне з найгостріших питань державної безпеки країни.
XS
SM
MD
LG